ßßß
Witam! Po kilku dniach nieobecności wracamy z powrotem :). Dzisiaj na blogu będzie bardzo słodko. Wstawię wczorajszy wypiek Rafała - przepyyyszne eklerki. Naprawdę muszę pochwalić mojego mężczyznę bo wyszły rewelacyjne - szkoda tylko, że tak szybko się rozeszły. Ciastka te przygotowuje się z ciasta parzonego - wstawialiśmy już na nie przepis tutaj .Składniki:200 g mąki tortowej100 g masła250 ml wody5 jajekszczypta soli500 ml śmietany 36 %tabliczka czekolady mlecznej (100 g)5 łyżek cukru pudru
Masło z wodą przekładamy do garnka i gotujemy doprowadzając całość do wrzenia. Stale mieszając wsypujemy mąkę i gotujemy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka. Odstawiamy na 5 minut do przestudzenia.Następnie stopniowo dodajemy rozbełtane jajka i wyrabiamy ciasto mikserem ze spiralnymi końcówkami. Ciasto nakładamy na blachę wysmarowaną masłem - najlepiej zrobić to rękawem cukierniczym. Eklerki wyrosną dosyć duże, więc najlepiej robić to w dużych odstępach od siebie. Do piekarnika wstawiamy również naczynie z wodą.Eklerki pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 20 minut. Przez pierwsze 15 minut nie można otwierać piekarnika, ponieważ ciasto opadnie.Ciastka wyjęte z piekarnika należy przekroić na pół i zostawić do ostygnięcia ułożone na metalowej kratce. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i polewać górną część eklerki. Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder.Gdy eklerki będą zimne, a czekolada zastygnie przekładamy ciastka bitą śmietaną.Smacznego!