Wykonanie
Składniki2 - 4 porcje2 łyżki
masła1
cebula1 i 1/2
paprykikawałek
papryczki chili (lub szczypta
ostrej papryki)70 g
kiełbaski chorizo lub
salami2 ugotowane średnie
ziemniakigarść
szpinaku5 - 6
jajekkilka plasterków roladki koziej lub
sera brie1/3 szklanki tartego
sera np.
parmezanu,
cheddara, manchegoPrzygotowanieNa średniej patelni rozgrzać
masło, dodać
cebulę pokrojoną w kosteczkę i zeszklić ją przez około 3 - 4 minuty. Dodać pokrojoną w kosteczkę
paprykę oraz posiekaną
papryczkę chili, posolić i smażyć dalej na umiarkowanym ogniu przez około 7 minut od czasu do czasu mieszając.Gdy
papryka zmięknie dodać chorizo pokrojone w plasterki i chwilę razem podsmażyć aż
kiełbaska zacznie się rumienić (w lżejszej wersji potrawy
kiełbaskę można podsmażyć oddzielnie, aby nie dodawać do potrawy wytopionego z niej tłuszczu. Zamiast tego frittatę można skropić np.
oliwą extra vergine).Dodać
ziemniaki pokrojone w kosteczkę i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Doprawić świeżo zmielonym
pieprzem. Dodać
szpinak i wymieszać. Wlać roztrzepane w misce
jajka doprawione
solą i
pieprzem.Smażyć frittatę przez około 4 minuty na średnim lub małym ogniu, od czasu do czasu poruszając patelnią, tak aby masa jajeczna równomiernie się rozprowadzała. Można też delikatnie przesuwać kawałki
ziemniaków i
papryki aby masa ściekała na dno patelni lub też na chwilę przykryć patelnię pokrywką.Pod koniec smażenia, gdy
jajka będą już prawie całkowicie ścięte, posypać frittatę obydwoma rodzajami
sera. Gdy
ser się roztopi można frittatę odstawić z ognia. Podawać prosto z patelni. Z czasem frittata będzie stawała się coraz bardziej zwięzła, masa jajeczna będzie się jeszcze ścinać po zestawieniu z ognia - nie zwlekajmy więc z odstawieniem frittaty z ognia.

