Wykonanie
Składniki4 porcje250 g
szpinaku100 g
sera feta125 g
sera ricottaprzyprawy np: szczypta
gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka
suszonego estragonu,
oregano,
natka pietruszki (2 łyżki), świeży
tymianek1 łyżka
oliwy extra vergineopcjonalnie - 5 - 6 plasterków (100 g)
szynki parmeńskiej lub
szynki gotowanejCiasto:
ciasto francuskie lub
ciasto filo + roztopione
masłoPrzygotowanieNadzienie:
Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć, włożyć do garnka i mieszając podgrzewać przez około minutę, tylko do czasu aż zacznie więdnąć. Wyłożyć na sitko, odcisnąć z
wody. Posiekać, włożyć do miski, dodać pokruszony
ser feta,
ser ricotta,
przyprawy,
pieprz oraz w razie potrzeby
sól,
oliwę i drobno
posiekaną szynkę jeśli jej używamy. Delikatnie wymieszać i odstawić.
Ciasto francuskie: mrożone
ciasto francuskie rozmrozić w temp. pokojowej i cieniej rozwałkować. Świeże
ciasto francuskie jest już zwykle cienko rozwałkowane. Wycinać kwadraty, nakładać po łyżeczce nadzienia, zlepić boki, zawinąć łączenie pod spód i docisnąć. Piec od razu lub wstawić do lodówki na 2 godziny, maksymalnie na 1 dzień, pod przykryciem ze ściereczki.
Ciasto filo: rozmrozić w temperaturze pokojowej, pokroić na kwadraty, układać 4 - 5 kwadratów jeden na druki smarując każdy pędzelkiem roztopionym
masłem. Na środku położyć łyżeczkę nadzienia, złożyć boki, zlepić i zawinąć brzegi pod spód i docisnąć smarując w razie potrzeby tłuszczem.Pieczenie: Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rożki i piec na złoty kolor przez około 15 - 20 minut (z
ciasta francuskiego) i ok 15 minut (z
ciasta filo).Propozycja podania
konfitura gruszkowa
sos czosnkowy / gęsta
śmietana /
jogurt greckioliwa extra vergineWskazówkiRożki z
ciasta francuskiego można przed pieczeniem posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać świeżymi
ziołami.
