Najszybszy sposób na ciepłą przekąskę. Gotowe ciasto francuskie, szpinak i ser ricotta. Obrazkową instrukcję zrobienia takich fajnych kwadratów umieściłam już tu . To naprawdę nie jest trudne, a wygląda bardzo ciekawie. A połączeniem szpinaku z serem ricotta i gałką muszkatołową też nieraz już się zachwycałam. Krótko mówiąc- Francuskie kwadraty ze szpinakiem są godne polecanie.Składniki:275g ciasta francuskiego150g świeżych listków szpinaku250g sera ricottaSólPieprzGałka muszkatołowaŁyżka masłaWykonanie:Umyty i osuszony szpinak, niezbyt drobno siekamy i podsmażamy na maśle przez 5 minut. Przekładamy do miseczki, w której mieszamy go z serem ricotta. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku ok. 8 cm . Mniej więcej 1 cm od brzegu robimy dwa nacięcia w kształcie liter „L”. Przekładamy przez siebie przeciwległe krańce ciasta (te nacięte). Górne krawędzie dokładnie dociskamy widelcem.Kwadraty z ozdobnymi rantami układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego kwadratu kładziemy porcję szpinaku z serem. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut.