Wykonanie
Świeży szpinak miałam w lodówce a obiadu nie było, chwilę pomyślałam i tak powstały pyszne pierogi nadziewane
szpinakiem,
fetą i
ricottą. Danie palce lizać. Raz ciach i gotowe!Kto lubi?

SKŁADNIKI NA CIASTO NA PIEROGI:-
mąka pszenna 2
kubki- 2
zółtka- łyżka
oliwy- letnia
wodaNa stolnicy wysypuję
mąkę, robię dołeczek, wbijam
żółtka i
olej, za pomocą noża zagniatam ciasto. Powoli dodaje
wodę.
Wody dodaję tyle aby ciasto dało się zagnieść, nie powinno być zbyt miękkie ani zbyt twarde. Po prostu powinno dawać się swobodnie wałkować.FARSZ:- 3 garście świeżych liści
szpianku- 2 ząbki
czosnku- 1/4
fety- 1/2
serka ricotty-
pieprz- 2-3 łyżki
masłaNa patelni rozpuszczam
masło, dodaje 2 garście
szpinaku, obsmażam wraz z posiekanym
czosnkiem, około 3 minut. Zdejmuje z ognia. Za pomocą blendera, miksuje
szpinak i
sery. Resztę
szpinaku siekam drobno i dodaje do masy. Farsz gotowy.Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka nadziewamy i zgniatamy boki dookoła.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez 3 minuty we wrzątku (na małym ogniu). Wyjmujemy na talerze.Smażymy na
maśle.Ja podałam z
sosem czosnkowym na bazie
jogurtu greckiego i
ricotty.Smacznego!