Wykonanie
Szpinak i
ser ricotta tym razem w kruchej babeczce. Świeża i aromatyczna przekąska. Kruche babeczki można przygotować dzień wcześniej, a wypełnić bezpośrednio przed podaniem - w tej wersji farszu nie zapiekamy.Polecamy też więcej przepisów na: Finger Food, Sylwestra, Przekąski,Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: ciasto kruche,
szpinak,
ser ricottaSkładniki na ciasto:250 g
mąki pszennej lub krupczatki125 g
masła1
żółtko5 g
soli50 ml
wodySkładniki na nadzienie:150-200 g
sera ricotta2 łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżki
masła200 g
szpinaku1 ząbek
czosnkusólpieprzgałka muszkatołowa1
pomidor20
orzeszków piniowych (pinoli)Przed przygotowaniem polecam:poradnik o kruchym cieście - o składnikach, przygotowaniu i pieczeniuFinger Food - inspiracje, czyli krótki przewodnik po małych przekąskachPrzygotowanie:Ciasto kruche:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne
masło i posiekać nożem. Połączyć z
żółtkiem,
solą i
wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować cienko. Foremki ułożyć blisko siebie, przykryć rozwałkowanym kruchym
ciastem i docisnąć, a najlepiej przewałkować wałkiem do ciasta. Wcisnąć krążki w głąb foremki i wstawić je do lodówki. Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Foremki z
ciastem wyłożyć folią aluminiową, wsypać
ryż lub
kaszę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 10 minut, po tym czasie zdjąć folię z
grochem i dopiec kolejne 5 minut. Kontrolować czas pieczenia, babeczki powinny nabrać złotej barwy. Upieczone wystudzić.Nadzienie:
ser ricotta rozdrobnić i utrzeć na gładką masę z
jogurtem. W razie potrzeby regulować gęstość masy serkowej - ma być kremowa i śmietankowa.
Masło rozpuścić na patelni i włożyć
szpinak. Dusić kilka minut, pod koniec dodając zmiażdżony
czosnek,
sól,
pieprz i
gałkę muszkatołową. Wystudzić.
Pomidor przekroić na ćwiartki, usunąć wnętrze. Pozostałą część ze skórką kroić na cieniutkie, równej długości paseczki.Do kruchej babeczki włożyć
serek, na wierzch
szpinak, posypać
orzeszkiem pinoli (zmiażdżonym boczną stroną noża). Dekorować paseczkami
pomidora.
,Składnik główny:
ricotta,Składnik główny:
szpinak,Składnik główny:ciasto kruche,Składnik główny:
orzeszki piniowe,Rodzaj dania:Przekąska,Inne,