Wykonanie
Pin It

Dziś nie będzie świątecznie :-). Dziś będzie pomysł na obiad lub ciepłą kolacje z wykorzystaniem
ciasta francuskiego. Jak
pisałam już poprzednio, z reguły zawsze mam w lodówce, tak na wszelki wypadek, opakowanie tego ciasta. Na szybko możemy coś z niego wyczarować, przy użyciu dosłownie 2-3 składników. Dziś w ruch poszedł
szpinak,
ricotta i
feta.
Tarta jest bardzo sycąca, więc doskonale zastąpi nam obiad. Szczerze powiedziawszy po zjedzeniu porządnego kawałka tarty byłam najedzona.

Proporcje dla 4 osóbCzas przygotowania: 50 minutSkładniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego250 g
ricotty450 g mrożonych liści
szpinaku120 g
sera feta1 łyżeczka
gałki muszkatołowejsól morskapieprz



Wykonanie:
Szpinak wrzucamy na patelnię, rozmrażamy go na małym ogniu i odparowujemy z nadmiaru
wody. Przyprawiamy gałką,
solą i
pieprzem, dodajemy
ricottę i mieszamy.Ciasto wyjmujemy z lodówki odkładamy na 5 minut, żeby się ociepliło.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto francuskie wykładamy na natłuszczoną formę o średnicy 25 cm i wywijamy brzegi do góry. Nadmiar ciasta odcinamy, wykorzystamy je później do zrobienia kratki na wierzchu tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut. Wykładamy na nie masę
szpinakową i układamy pokrojoną w kostkę
fetę. Przy pomocy radełka lub noża z pozostałego ciasta kroimy paski i układamy na wierzchu. Ciasto malujemy
mlekiem i pieczemy około 40 minut, do zrumienienia.