Wykonanie
Trochę leniwa
tarta, bo z gotowego
ciasta francuskiego (ciekawe kiedy w końcu spróbuję zrobić je samodzielnie…), ale za to taka wiosenna- za sprawą młodziutkiej
cebulki ze
szczypiorkiem… A tak zupełnie przy okazji chciałam się pochwalić nowym gadżetem kuchennym :-) Kupiłam sobie wałek do nacinania ciasta w kwadraty i teraz już nie muszę ciąć ciasta w paseczki, żeby ułożyć kratkę na wierzchu tarty, tylko szast-prast ;-) i idealnie równa kratka gotowa. Dzięki temu Wiosenna
tarta ze
szpinakiem i
dymką, nie tylko smakuje, ale i wygląda ;-)

Składniki:270g
ciasta francuskiego300g świeżych liści
szpinaku250g
sera ricottaSólPieprzGałka muszkatołowaOliwaPęczek
dymki150g gęstego
jogurtu naturalnegoJajko
Wykonanie:
Szpinak myjemy i po osuszeniu siekamy, ale niezbyt drobno. Podsmażamy przez chwilę (ok. 5 minut) na patelni z rozgrzaną
oliwą i mieszamy z
serem ricotta. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i świeżo startą
gałką muszkatołową.Dno blachy do pieczenia tarty wykładamy rozwałkowanym
ciastem francuskim (zostawiając część do ozdobienia wierzchu tarty). Na spód wykładamy
szpinak.
Dymki po umyciu i osuszeniu drobno siekamy, mieszamy z
jogurtem i roztrzepanym
jajkiem. Doprawiamy niewielką ilością
soli i
pieprzu i wykładamy na
szpinak. Wszystko przykrywamy paseczkami wyciętymi z pozostawionego
ciasta francuskiego. Ja do pokrojenia użyłam specjalnego wałka do nacinania ciasta w kwadraty, ale spokojnie można powycinać cienkie paseczki z ciasta i poukładać je na tarcie.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut.

