Wykonanie
Już od niepamiętnych czasów szykowałem się do samodzielnego zrobienia
ciasta francuskiego. Tak się szykowałem i szykowałem, miesiąc za miesiącem mijał, aż w końcu kupiliśmy z Madzią w sklepie. I to tyle w temacie samodzielnego zrobienia. W
sumie takie ze sklepu też jest bardzo dobre :) A przekonałem się o tym niedawno jak wróciłem wieczorem do domu. Cały dzień mnie nie było, od rana samego coś tam robiłem i załatwiałem i wróciłem około 21. Wchodzę i już od progu jakiś delikatny aromat czuję. Tak dyskretnie do kuchni zaglądam, a tam
Madzia się krząta. Zerkam tak, zerkam, a ona coś tam z tym
ciastem francuskim wywija. Na
stole już
stoją rogale z
ciasta francuskiego (przepis w kolejnym
poście), a
Madzia zawija takie fajne małe poduszeczki ze
szpinakiem. Jak się chwilę później okazało były niesamowite! A jeszcze szybciej przekonałem się o niesamowitości
rogali - ale o tym niedługo. Teraz
szpinakowe poduszeczki:
ciasto francuskieszpinakczosnekser fetapieprzSzpinak dusimy z
czosnkiem i
pieprzem. I czekamy aż wystygnie.W międzyczasie rozwijamy
ciasto francuskie i dzielimy na 8 części. Na połowę każdego małego prostokąta nakładamy
szpinak, na niego pokruszony
ser feta, zakrywamy drugą połową ciasta i krawędzie zagniatamy widelcem. Tak żeby taka poduszeczka właśnie wyszła. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.Smacznego :)A w następnym wpisie
rogale z
ciasta francuskiego.
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)