Wykonanie
Lekka przekąska na kolację może powstać w 20 minut. Wystarczy wcześniej wyjąć
szpinak jeśli używamy mrożonego, przyprawić go odpowiednio i zrobić tartę na francuskim cieście. Czas pieczenia będzie zróżnicowany i zależy też od piekarnika jednak ważny jest spód. Wilgotny farsz obciąża nieco ciasto dlatego jeśli chcemy
mieć rumiany spód trzeba potrzymać tartę chwilę dłużej i na większej temperaturze. Wtedy wierzch można przykryć folią, żeby się nie spalił.
Składniki:1 arkusz
ciasta francuskiego300 g
szpinaku150 g
fety1 kulka
mozzarelli2 ząbki
czosnkupieprzolej do smażeniaRozgrzać
olej na patelni. Przesmażyć wyciśnięty
czosnek, dodać rozmrożony
szpinak. Smażyć, aż
woda wyparuje, dodać rozdrobnioną
fetę, przyprawić
pieprzem, ew.
solą ale niezbyt ponieważ
feta jest słona. Farsz wymieszać. Na dużej blaszce do pieczenia rozłożyć
ciasto francuskie. Wyłożyć farsz zostawiając 4 cm margines z każdego brzegu. Wstawić tartę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 min. 5 min przed końcem pieczenia posypać startą lub pokrojoną w plasterki
mozzarellą i trzymać do rozpuszczenia. Tartę podawać gorącą, najlepiej w towarzystwie lampki
białego wina.Smacznego:)