ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szpinakiem i fetą

Tarta ze szpinakiem i fetą

nazwa

Wykonanie

Lekka przekąska na kolację może powstać w 20 minut. Wystarczy wcześniej wyjąć szpinak jeśli używamy mrożonego, przyprawić go odpowiednio i zrobić tartę na francuskim cieście. Czas pieczenia będzie zróżnicowany i zależy też od piekarnika jednak ważny jest spód. Wilgotny farsz obciąża nieco ciasto dlatego jeśli chcemy mieć rumiany spód trzeba potrzymać tartę chwilę dłużej i na większej temperaturze. Wtedy wierzch można przykryć folią, żeby się nie spalił.
Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
300 g szpinaku
150 g fety
1 kulka mozzarelli
2 ząbki czosnku
pieprz
olej do smażenia
Rozgrzać olej na patelni. Przesmażyć wyciśnięty czosnek, dodać rozmrożony szpinak. Smażyć, aż woda wyparuje, dodać rozdrobnioną fetę, przyprawić pieprzem, ew. solą ale niezbyt ponieważ feta jest słona. Farsz wymieszać. Na dużej blaszce do pieczenia rozłożyć ciasto francuskie. Wyłożyć farsz zostawiając 4 cm margines z każdego brzegu. Wstawić tartę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 min. 5 min przed końcem pieczenia posypać startą lub pokrojoną w plasterki mozzarellą i trzymać do rozpuszczenia. Tartę podawać gorącą, najlepiej w towarzystwie lampki białego wina.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2015/02/Tarta-ze-szpinakiem-i-feta.html