ßßß Cookit - przepis na Pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 - 4 porcje
30 g liści jarmużu (ok. 2 szklanek)
1/2 ząbka czosnku
2 łyżki płatków migdałów
(10 g) 1,5 cm kostka parmezanu*
70 ml oliwy extra vergine
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
* można pominąć w wersji wegańskiej, wówczas dajemy o 1 łyżkę migdałów więcej
Przygotowanie
Jarmuż opłukać i oderwać miękkie liście od twardych łodyżek. Odmierzyć 30 g i włożyć do pojemnika rozdrabniacza.
Dodać obrany czosnek, lekko podprażone płatki migdałów, pokruszony parmezan, oliwę, po szczypcie soli morskiej i pieprzu.
Wszystko zmiksować na pesto. Jeśli wyszło za gęste można dodać więcej oliwy lub trochę zimnej wody.
Propozycja podania
ugotowany kalafior i parmezan
jajko w koszulce, awokado i mozzarella
makaron (np. kukurydziany) i feta
dodatek do filetu z kurczaka
wszędzie tam gdzie pasuje tradycyjne pesto z bazylii
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/jarmuz/pesto_z_jarmuzu/przepis.html