ßßß
Cookit - przepis na Pesto z jarmużu
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pesto z jarmużu
Składniki
Jarmuż
Czosnek
Płatki migdałowe
Parmezan
Oliwa extra vergine
Sól morska
Pieprz czarny
Kalafior
Jajko
Awokado
Ser mozarella
Makaron
Feta
Piersi z kurczaka
Wykonanie
Składniki2 - 4 porcje30 g liści
jarmużu
(ok. 2 szklanek)1/2 ząbka
czosnku
2 łyżki
płatków migdałów
(10 g) 1,5 cm kostka
parmezanu
*70 ml
oliwy extra vergine
sól morska
i świeżo zmielony
czarny pieprz
* można pominąć w wersji wegańskiej, wówczas dajemy o 1 łyżkę
migdałów
więcejPrzygotowanie
Jarmuż
opłukać i oderwać miękkie liście od twardych łodyżek. Odmierzyć 30 g i włożyć do pojemnika rozdrabniacza.Dodać obrany
czosnek
, lekko podprażone
płatki migdałów
, pokruszony
parmezan
,
oliwę
, po szczypcie
soli morskiej
i
pieprzu
.Wszystko zmiksować na pesto. Jeśli wyszło za gęste można dodać więcej
oliwy
lub trochę zimnej
wody
.Propozycja podaniaugotowany
kalafior
i
parmezan
jajko
w koszulce,
awokado
i
mozzarella
makaron
(np. kukurydziany) i
feta
dodatek do
filetu z kurczaka
wszędzie tam gdzie pasuje tradycyjne pesto z
bazylii
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/jarmuz/pesto_z_jarmuzu/przepis.html
Przepisy powiązane
Makaron z pesto szpinakowym
Frittata z jarmużem
Kanapka z pastą z czarnych oliwek i jajkiem
Pesto
Pizza bardzo cieniutka i chrupiąca
Składniki powiązane (0)