Wykonanie
Składniki2 - 3 porcje1 łyżka
oliwy z oliwek200 g
świeżego szpinaku2 ząbki
czosnku, pokrojone w plasterki4 łyżki
oliwy z oliwek extra virgin + dodatkowo do serwowania3 łyżki obranych pestek dyni150 g
makaronu Pappardelle2
jajkasól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz1/2 szklanki tartego
ParmezanuPrzygotowanie
Szpinak opłukać, oderwać twarde łodyżki i dokładnie osuszyć. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oliwy z oliwek, zeszklić
czosnek, nie rumieniąc za bardzo. Przełożyć do pojemnika blendera.Na tą samą patelnię włożyć osuszony
szpinak i mieszać przez około 1 minutę, aż zmięknie. Przełożyć do pojemnika blendera wraz z powstałym
sokiem (nie więcej niż 2 - 3 łyżki).Na patelnię włożyć
pestki dyni i zrumienić, dodać do składników w blenderze, dolać
oliwy z oliwek extra virgin, doprawić
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem, zmiksować na gładkie pesto. Odstawić.
Jajka ugotować na twardo (5 minut od zagotowania się
wody). Odcedzić, obrać i pokroić w kosteczkę, delikatnie oprószyć
solą.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, dodać gorące pesto
szpinakowe i tylko delikatnie wymieszać. Rozłożyć na talerze, posypać tartym
Parmezanem i pokrojonym
jajkiem. Polać dodatkową
oliwą z oliwek do smaku i posypać świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.