Wykonanie
Składnikiok. 150 ml słoiczek czarnych
oliwek drylowanych2 łyżki
oliwy extra vergine1/3 - 1/2 ząbka
czosnkukilka kawałków
orzechów włoskich (można lekko zrumienić na suchej patelni)1 łyżka tartego
parmezanu (opcjonalnie)1 filecik
anchois1/2 łyżeczki świeżego
tymianku lub szczypta suszonego
tymiankuoraz:domowy
chleb z grubą i chrupiącą skórką na Guinnessie,
razowy lub zwykły bez dodatków4
jajka, perfekcyjnie ugotowane na twardo
majonez - opcjonalnieświeży
tymianeksól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanieDo pojemnika blendera lub melaksera włożyć odcedzone
czarne oliwki, dodać
oliwę,
czosnek,
orzechy,
parmezan i anchovies i wszystko zmiksować na pastę. Jeśli jest potrzeba można dodać więcej
oliwy lub odrobinę
wody. Doprawić
tymiankiem i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem, w razie konieczności
solą.
Chleb posmarować pastą, położyć plasterki ugotowanych
jajek, udekorować
majonezem (lub skropić
oliwą extra vergine) i posypać świeżym
tymiankiem, doprawić
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.WskazówkiUproszczoną pastę z czarnych
oliwek można zrobić miksując
czarne oliwki z niewielką ilością
oliwy i
czosnkiem, doprawiając
solą i
pieprzem. Dla wzbogacenia smaku dodajemy też filecik anchovies,
parmezan i
orzechy włoskie oraz
tymianek.