Wykonanie
Składniki2 - 4 porcje4
jajka ugotowane na twardo, obrane2 - 3 fileciki
anchois, drobno posiekane3 łyżki drobno posiekanego cieniutkiego
szczypiorku8 łyżek drobno tartego
Parmezanu2 łyżki
majonezusól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzDo dekoracjicieniutki
szczypiorekpaseczki
anchoisDo podaniasos 50:50 (
majonez z
jogurtem naturalnym, wymieszane w proporcjach pół na pół)Przygotowanie
Jajka położyć na desce, ściąć odrobinę
spodu, aby
jajka nie przewracały się na boki. Z górnej części
jajek wyciąć mniej więcej połowę, robiąc nacięcie od góry, po ukosie (ma powstać rynienka). Wyciętą część posiekać w kosteczkę. Pozostałą łódeczkę zachować do wypełnienia farszem.Posiekane
jajko wymieszać z
anchois,
szczypiorkiem,
Parmezanem i
majonezem. Doprawić
solą morską i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Farszem napełnić łódeczki z
białka, im więcej i wyżej tym lepiej. Ułożyć na półmisku, dekorować
szczypiorkiem i paseczkami z
anchois. Podawać z sosem 50:50.