ßßß Cookit - przepis na Jajka nadziewane pastą z anchois

Jajka nadziewane pastą z anchois

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 - 4 porcje
4 jajka ugotowane na twardo, obrane
2 - 3 fileciki anchois, drobno posiekane
3 łyżki drobno posiekanego cieniutkiego szczypiorku
8 łyżek drobno tartego Parmezanu
2 łyżki majonezu
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Do dekoracji
cieniutki szczypiorek
paseczki anchois
Do podania
sos 50:50 (majonez z jogurtem naturalnym, wymieszane w proporcjach pół na pół)
Przygotowanie
Jajka położyć na desce, ściąć odrobinę spodu, aby jajka nie przewracały się na boki. Z górnej części jajek wyciąć mniej więcej połowę, robiąc nacięcie od góry, po ukosie (ma powstać rynienka). Wyciętą część posiekać w kosteczkę. Pozostałą łódeczkę zachować do wypełnienia farszem.
Posiekane jajko wymieszać z anchois, szczypiorkiem, Parmezanem i majonezem. Doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Farszem napełnić łódeczki z białka, im więcej i wyżej tym lepiej. Ułożyć na półmisku, dekorować szczypiorkiem i paseczkami z anchois. Podawać z sosem 50:50.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/jajka_faszerowane/z_anchois/przepis.html