Wykonanie
Tapenada to pasta, której głównymi składnikami są
oliwki,
kapary oraz
oliwa. Obok nich, w zależności od wersji, w składzie mogą znaleźć się np.
czosnek,
bakłażan,
anchois i różne
przyprawy. We Włoszech crostini z pastą z
oliwek jest obok bruschetty, carpaccio czy focaccia jedną z najpopularniejszych przekąsek czyli antipasti. Ja tapenadę zazwyczaj podaję na śniadanie. Na świeżych bagietach rozsmarowuję pastę, na niej układam ugotowane
jajko,
roszponkę, polewam
oliwą z oliwek, a na koniec przyprawiam świeżo zmielonym
pieprzem i
solą morską.Składniki:150 ml – słoiczek czarnych
oliwek bez pestek 300 g2 łyżki
oliwy extra vergine1/2 ząbka
czosnku1 łyżeczka
kapar1 filecik anchovies lub
sardynka z
oleju1/2 łyżeczki suszonego
tymiankusól,
pieprzDodatki:
jajka ugotowane na twardo
bagietkaroszponkasól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzWykonanie:Pasta: Do pojemnika lub kielicha miksera włożyć odcedzone
czarne oliwki, dodać
oliwę, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
kapary i anchovies lub
sardynki i wszystko zmiksować na pastę. Jeśli pasta jest sucha można dodać więcej
oliwy z oliwek. Doprawić
tymiankiem, świeżo zmielonym
czarnym pieprzem i odrobiną
soli.Podanie:
Chleb posmarować pastą, położyć plasterki ugotowanego
jajek,
roszponkę skropić delikatnie
oliwą extra vergine i doprawić
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.