ßßß
Tapenada to pasta, której głównymi składnikami są oliwki, kapary oraz oliwa. Obok nich, w zależności od wersji, w składzie mogą znaleźć się np. czosnek, bakłażan, anchois i różne przyprawy. We Włoszech crostini z pastą z oliwek jest obok bruschetty, carpaccio czy focaccia jedną z najpopularniejszych przekąsek czyli antipasti. Ja tapenadę zazwyczaj podaję na śniadanie. Na świeżych bagietach rozsmarowuję pastę, na niej układam ugotowane jajko, roszponkę, polewam oliwą z oliwek, a na koniec przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem i solą morską.Składniki:150 ml – słoiczek czarnych oliwek bez pestek 300 g2 łyżki oliwy extra vergine1/2 ząbka czosnku1 łyżeczka kapar1 filecik anchovies lub sardynka z oleju1/2 łyżeczki suszonego tymiankusól, pieprzDodatki:jajka ugotowane na twardobagietkaroszponkasól morska i świeżo zmielony czarny pieprzWykonanie:Pasta: Do pojemnika lub kielicha miksera włożyć odcedzone czarne oliwki, dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kapary i anchovies lub sardynki i wszystko zmiksować na pastę. Jeśli pasta jest sucha można dodać więcej oliwy z oliwek. Doprawić tymiankiem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną soli.Podanie: Chleb posmarować pastą, położyć plasterki ugotowanego jajek, roszponkę skropić delikatnie oliwą extra vergine i doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
