Wykonanie
Składniki2 porcje3 liście
jarmużu4
jajka2 łyżki
mlekasól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz1 łyżka
oliwy extra vergine1 ząbek
czosnku, starty125 g tartego
sera (np. koziej roladki lub
mozzarelli w kulce)opcjonalnie, na wierzch: 1
pomidor pokrojony na plasterkiDo podania:mielona wędzona
paprykaliście
roszponki,
pomidorki koktajlowe,
oliwaPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Jarmuż umyć, odkroić i odrzucić twarde łodyżki. Pokroić na mniejsze części.W głębokim talerzu roztrzepać widelcem
jajka z
mlekiem, doprawić
solą i
pieprzem.Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać starty na drobnej tarce
czosnek. Podsmażyć przez kilkanaście sekund, dodać
jarmuż (ugnieść i przycisnąć jeśli nie
mieści się na patelni). Podsmażyć na małym ogniu ok. 4 minuty (można pod przykryciem) aż zmięknie i nieco zmniejszy objętość.Wlać masę jajeczną, posypać
serem. Smażyć przez około 2 minuty na małym ogniu, następnie na wierzchu położyć plasterki
pomidora jeśli go używamy i wstawić do piekarnika (bez przykrycia) na 13 minut.Po wyjęciu z piekarnika można posypać mieloną wędzoną
papryką lub/i skropić
oliwą extra vergine. Podawać np. z liśćmi
roszponki i
pomidorkami koktajlowymi.WskazówkiDo przygotowywania frittaty przydaje się patelnia z odpinaną rączką (lub rączką przystosowaną do używania w piekarniku). W innym przypadku trzeba przełożyć składniki z patelni do naczynia żaroodpornego.
