Wykonanie
Składniki6
jajek1 kulka
mozzarelli1 łyżeczka
oliwy extra vergine8 liści
bazylii1
pomidorsól morska i świeżo zmielony
pieprzPrzygotowanieUgotować
jajka (włożyć na wrzątek i gotować przez 10 minut), obrać ze skorupek i przekroić na połówki.Wyjąć
żółtka, włożyć je do miseczki i pokruszyć lub rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojoną w małą kosteczkę
mozzarellę,
oliwę i posiekane liście
bazylii (2 liście pozostawić do dekoracji). Doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.
Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona a miąższ pokroić w drobną kosteczkę, dodać do reszty składników i wszystko wymieszać.Powstałym farszem wypełnić połówki
białek, ułożyć na półmisku. Skropić
oliwą, doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem, udekorować pozostałą posiekaną
bazylią.