Wykonanie
SkładnikiKruche ciasto:1 i 1/2 szklanki (185 g)
mąki1/2 łyżeczki
soli6 łyżek (90 g) zimnego
masła5 łyżek zimnej
wodyFarsz:2 szklanki
kurek, około 250 g1 łyżka
oliwy z oliwek1
cebula cukrowa pokrojona w drobną kosteczkę2 łyżki
masła3 łyżki posiekanych świeżych
ziół (np.
natki pietruszki,
bazylii,
tymianku)4 łyżki tartego
Parmezanu130 g
miękkiego sera koziego w ruloniku, pokrojonego w kostkę1
jajko1/2 szklanki
śmietanki kremówkisól i świeżo zmielony
czarny pieprz4 łyżki
orzeszków piniioraz: 6 foremek o średnicy około 12 cmPrzygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
sól i pokrojone na kawałki
masło. Siekać
masło razem z
mąką nożem na malutkie kawałeczki, zagarniając
mąkę do środka. Dodawać po łyżce
wody, szybko zagnieść ciasto i uformować kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na lekko posypanej
mąką stolnicy na placek o średnicy około 35 cm. Z ciasta wyciąć 6 kółek o średnicy większej niż średnica foremki. Wyłożyć nim foremki. Nożem wyrównać wystające brzegi z ciasta, spód podziurkować widelcem. Wstawić do piekarnika na 25 minut lub do czasu aż ciasto lekko się zarumieni.
Kurki umyć i osuszyć, większe pokroić, mniejsze pozostawić w całości. Na patelni rozgrzać
oliwę i włożyć
kurki. Posolić i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut aż będą miękkie. W połowie smażenia dodać
masło oraz
cebulkę. Przełożyć do miseczki i ostudzić. Dodać posiekane
zioła (odkładając część do dekoracji), tarty
Parmezan oraz
serek kozi.
Jajko roztrzepać ze
śmietanką i wlać do
grzybów. Wymieszać i doprawić
solą oraz
pieprzem.Foremki wyjąć z piekarnika, napełnić farszem i posypać
orzeszkami pinii. Wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 10 - 15 minut, aż ciasto będzie złociste a farsz ścięty i lekko zrumieniony. Posypać odłożonymi
ziołami.