ßßß Cookit - przepis na Bułki z pesto bazyliowym

Bułki z pesto bazyliowym

nazwa

Wykonanie

Bułeczki drożdżowe z zielonym środkiem bardzo przyciągają swoim wyglądem, a o smaku nie wspomnę. Miękkie, delikatne, puszyste. Wspaniałe na przekąskę czy drugie śniadanie do pracy. Nie są bardziej pracochłonne niż zwykle ciasto drożdżowe. Zielony środek może być taki jaki nam się zamarzy. U mnie jest to bazyliowe pesto.
Składniki na ciasto:
25 g świeżych drożdży
200 ml ciepłej wody
100 g masła
2 jajka
2 łyżeczki soli
300 g mąki
Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny wody zrobić zaczyn. Gdy podrośnie dodać mąkę, sól, resztę wody, jajka. Wymieszać składniki i dodać rozpuszczone, gorące masło. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Składniki na pesto:
pęczek świeżej bazylii
50 g orzeszków piniowych
50 g parmezanu
łyżka oliwy z oliwek
Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Parmezan zetrzeć na tarce. Zmiksować go z orzeszkami, listkami bazylii i oliwą.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży placek. Posmarować go bazyliowym pesto i zwinąć jak roladę. Pokroić w plastry i ułożyć na wysmarowanej blaszce. Odstawić na 15 min. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15-20 min.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/03/Bulki-z-pesto-bazyliowym.html