Składniki2 porcje:1 szklanka mrożonego groszku1/2 małego ząbka czosnku1/2 szklanki listków bazyliisól i pieprz1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżka miękkiego masłaPrzygotowanieMrożony groszek wysypać na sitko i rozmrozić pod ciepłą wodą. Zagotować osoloną wodę w garnku, wrzucić groszek i gotować przez 3 - 5 minut, dokładnie odcedzić, włożyć z powrotem do garnka (odłożyć trochę całego groszku do dekoracji), dodać drobno starty czosnek, posiekaną bazylią, doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą do smaku, dodać sok z cytryny i masło. Zmiksować blenderem na drobne kawałeczki.Propozycja podaniaGrzanki z pesto i gotowanym jajkiem na ciabacie (u mnie domowa upieczona w keksówkach z przepisu na chleb z grubą i chrupiącą skórką). Udekorowane groszkiem, miętą i posypane parmezanem. Można podawać ze śmietaną i płatkamichili.Pesto można też podawać w miseczce udekorowane plasterkami jajka i miętą.