ßßß Cookit - przepis na Pesto z zielonego groszku

Pesto z zielonego groszku

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje:
1 szklanka mrożonego groszku
1/2 małego ząbka czosnku
1/2 szklanki listków bazylii
sól i pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka miękkiego masła
Przygotowanie
Mrożony groszek wysypać na sitko i rozmrozić pod ciepłą wodą. Zagotować osoloną wodę w garnku, wrzucić groszek i gotować przez 3 - 5 minut, dokładnie odcedzić, włożyć z powrotem do garnka (odłożyć trochę całego groszku do dekoracji), dodać drobno starty czosnek, posiekaną bazylią, doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą do smaku, dodać sok z cytryny i masło. Zmiksować blenderem na drobne kawałeczki.
Propozycja podania
Grzanki z pesto i gotowanym jajkiem na ciabacie (u mnie domowa upieczona w keksówkach z przepisu na chleb z grubą i chrupiącą skórką). Udekorowane groszkiem, miętą i posypane parmezanem. Można podawać ze śmietaną i płatkami chili.
Pesto można też podawać w miseczce udekorowane plasterkami jajka i miętą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/groszek/pesto_z_zielonego_groszku/przepis.html