ßßß Cookit - przepis na Wspaniały chłodnik z awokado

Wspaniały chłodnik z awokado

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1 łyżka oliwy extra vergine
2 dymki (młode cebule ze szczypiorkiem)
1/2 litra wywaru z jarzyn
1 łyżka sosu rybnego
2 dojrzałe awokado
sok z 1 limonki
100 ml płynnej śmietanki 12% w kartoniku
Salsa pomidorowa z kolendrą:
1 pomidor
1 łyżka oliwy extra vergine
1/2 ząbku czosnku
1/2 młodej cebuli
1 łyżeczka soku z limonki
kawałek papryczki chilli
świeża kolendra
Przygotowanie
Chłodnik z awokado: Na oliwie zeszklić posiekaną dymkę, wlać wywar, zagotować, zmniejszyć ogień, dodać sos rybny i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Ostudzić.
Do kielicha blendera włożyć obrane awokado, wlać sok z limonki i ostudzony bulion. Zmiksować na idealnie gładki krem, pod koniec dodać śmietankę. Schładzać w lodówce przez minimum 1 godzinę.
Salsa pomidorowa: Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kosteczkę, wymieszać z oliwą, startym czosnkiem, posiekaną cebulą, sokiem z limonki i posiekaną chilli. Dodać ok. 1/3 szklanki listków kolendry, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem przed samym podaniem.
Chłodnik wlać do miseczek, na wierzchu położyć salsę pomidorową, można skropić olejem z awokado.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/awokado/chlodnik_awokado/przepis.html