Wykonanie
Składniki2 porcje1 łyżka
oliwy extra vergine2
dymki (
młode cebule ze
szczypiorkiem)1/2 litra
wywaru z jarzyn1 łyżka
sosu rybnego2 dojrzałe
awokadosok z 1
limonki100 ml płynnej
śmietanki 12% w kartonikuSalsa pomidorowa z
kolendrą:1
pomidor1 łyżka
oliwy extra vergine1/2 ząbku
czosnku1/2
młodej cebuli1 łyżeczka
soku z limonkikawałek
papryczki chilliświeża
kolendraPrzygotowanieChłodnik z
awokado: Na
oliwie zeszklić posiekaną
dymkę, wlać
wywar, zagotować, zmniejszyć ogień, dodać
sos rybny i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Ostudzić.Do kielicha blendera włożyć obrane
awokado, wlać
sok z limonki i ostudzony
bulion. Zmiksować na idealnie gładki krem, pod koniec dodać
śmietankę. Schładzać w lodówce przez minimum 1 godzinę.Salsa pomidorowa:
Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kosteczkę, wymieszać z
oliwą, startym
czosnkiem, posiekaną
cebulą,
sokiem z limonki i posiekaną
chilli. Dodać ok. 1/3 szklanki listków
kolendry, wymieszać. Doprawić
solą i
pieprzem przed samym podaniem.Chłodnik wlać do miseczek, na wierzchu położyć salsę
pomidorową, można skropić
olejem z
awokado.