Wykonanie
Guacamole to wspaniały dodatek nie tylko do chrupiących kukurydzianych tortilla
chips, ale również świetny dodatek do warzyw z grilla (zwłaszcza grillowanych ziemniaczków) lub idealna pasta do kanapek.Przepisów na guacamole jest cała masa, każdy meksykański dom ma swoją własną recepturę. Dziś pokażę Wam swoją wersję, w której
czerwoną cebulę zastąpiłam
młodą dymką i dodałam
pomidora.Guacamole sprawdziło się zarówno jako dodatek do grzanek na spotkaniu z przyjaciółmi oraz jako
śniadaniowe smarowidło. Zatem jeśli w Waszej lodówce czeka dojrzałe
awokado - szykujcie guacamole.
Meksykańskie guacamoleSkładniki:1
awokado,1/2 pęczka świeżej
kolendry,1/2 pęczka świeżej
dymki (może też być zwykły
szczypior),1/2
pomidora,1/2 łyżeczki
chili (może być też 1 świeża papryczka),1/2 łyżeczki mielonego kuminu,1/2 łyżeczki
oliwy,sok z połówki
limonki,
sól i
pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Awokado przekroić wzdłuż na pół i wyciągnąć pestkę. Przy użyciu łyżki stołowej wydłubać miąższ. Przy użyciu widelca dokładnie go rozgnieść, przełożyć do miseczki i skropić
sokiem z limonki.
Pomidora pokroić w niewielką kostkę,
dymkę skroić,
kolendrę podrzeć i wszystko dodać do
awokado.Dodać
przyprawy i całość wymieszać. Doprawić
solą do smaku.Na koniec polać
oliwą i przykryć talerzykiem (żeby wolniej się utleniało). Wstawić do lodówki, a talerzyk ściągnąć tuż przed podaniem.
Smacznego!