ßßß
Meksykańskie guacamoleSkładniki:1 awokado,1/2 pęczka świeżej kolendry,1/2 pęczka świeżej dymki (może też być zwykły szczypior),1/2 pomidora,1/2 łyżeczki chili (może być też 1 świeża papryczka),1/2 łyżeczki mielonego kuminu,1/2 łyżeczki oliwy,sok z połówki limonki,sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:Awokado przekroić wzdłuż na pół i wyciągnąć pestkę. Przy użyciu łyżki stołowej wydłubać miąższ. Przy użyciu widelca dokładnie go rozgnieść, przełożyć do miseczki i skropić sokiem z limonki.Pomidora pokroić w niewielką kostkę, dymkę skroić, kolendrę podrzeć i wszystko dodać do awokado.Dodać przyprawy i całość wymieszać. Doprawić solą do smaku.Na koniec polać oliwą i przykryć talerzykiem (żeby wolniej się utleniało). Wstawić do lodówki, a talerzyk ściągnąć tuż przed podaniem.
Smacznego!