Wykonanie

Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 4 . 9(10 głosów)4 . 9

010 4 .9admin4 . 9 / 5 starsSpaghetti al tonno
Makaron z
tuńczykiem i
pomidoramiDanie sycylijskie, bardzo smaczne i proste.
Makaron można posypać tartym
serem Grana Padano lub Parmigiano Reggiano. Lubię gdy w
makaronie wyczuwalne są większe kawałki
tuńczyka, więc dodaję go do sosu na samym końcu. Jeśli korzystasz z
tuńczyka w sosie własnym a nie w
oliwie, dodaj więcej
oliwy do dania.
Makaron można wzbogacić
kaparami i filecikami
anchois.Składniki2 porcje170 g
makaronu spaghetti4 łyżki
oliwy extra virgin1/2
cebuli, drobno posiekanej300 g
pomidorów bez skórek z
sosem pomidorowym z puszkiświeże
zioła,
oregano lub
tymianeksłoiczek
tuńczyka w
oliwie lub w puszceopcjonalnie: 3 fileciki
anchois w
oleju, 2 łyżki
kaparów, tarty
parmezanPrzygotowanieRozgrzać patelnię z
oliwą, zeszklić
cebulę. Dodać fileciki
anchois oraz
kapary jeśli używamy, chwilę razem podsmażyć. Dodać pokrojone
pomidory wraz z
sosem pomidorowym. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem oraz odrobiną
cukru. Gotować aż sos zgęstnieje, przez około 5 - 7 minut.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.Do sosu dodać świeże
zioła i
tuńczyka. Doprawić
solą i
pieprzem. Wymieszać z
makaronem, można posypać
parmezanem.
