Wykonanie
SkładnikiMasa piernikowa60 g
masła1/2 szklanki
cukru1 łyżka
miodu50 g ciemnej
czekolady, może być pomarańczowa2 łyżeczki
przyprawy korzennej lub piernikowej1 łyżka
kawy zbożowej (np. Inki)1 łyżeczka
cynamonu1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 szklanki
mleka1
jajko150 g (1 szklanka)
mąki pszennejMasa serowa500 g
sera zmielonego trzykrotnie250 g
sera mascarpone (lub
twarogu jak wyżej)2 łyżki
mąki ziemniaczanej3/4 puszki słodzonego
mleka skondensowanego2 łyżki
cukru wanilinowego3
jajkaorazsłoiczek
powideł śliwkowych (290 g) + 3 łyżki
likieru pomarańczowego lub
soku pomarańczowego lub innego
alkoholureszta
mleka skondensowanego pozostała z masy serowej3 łyżki
masła orzechowego kremowego solonego i słodzonegokilka
orzechów włoskichPrzygotowanieDno tortownicy o średnicy 24 cm i wysokości 7-8 cm lub większej 25 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.Masa serowa: Do miski włożyć
ser razem z
mascarpone i zmiksować razem z
mąką ziemniaczaną,
cukrem wanilinowym oraz
mlekiem skondensowanym - tak aby nie było grudek. Dodać
jajka i zmiksować krótko, na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Masę rozdzielić do dwóch misek, odstawić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.Masa piernikowa: W garnku na małym ogniu roztopić
masło, dodać
cukier i wymieszać. Wciąż podgrzewając dodawać kolejno:
miód, połamaną na kosteczki
czekoladę,
przyprawę korzenną lub piernikową,
kawę zbożową i
cynamon. Podgrzewać do roztopienia się
czekolady, następnie zdjąć garnek z ognia i dodać kolejno
sodę,
mleko oraz
jajko. Wszystko szybko oraz energicznie mieszać łyżką. Dodać
mąkę i mieszać do czasu aż nie będzie grudek. Masę podzielić na 2 części.Wylać pierwszą część masy piernikowej, wyrównać powierzchnię (potrząsnąć tortownicą) wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. W międzyczasie wymieszać powidła z
alkoholem lub
sokiem. Wyjąć formę z piekarnika, nie wyłączać go. Po odczekaniu 3 minut rozsmarować na wierzchu połowę powideł, a następnie wyłożyć łyżką połowę masy serowej, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika na 15 minut. Wyjąć i po 3 minutach delikatnie wyłożyć drugą połowę masy piernikowej (gdyby zgęstniała, można dodać do niej 2 - 3 łyżki
wody lub
likieru czy
rumu), wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika i po 3 minutach rozprowadzić drugą część powideł. Delikatnie wyłożyć resztę masy serowej, wyrównać powierzchnię i piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Dla najlepszej konsystencji schłodzić w lodówce.W rondelku podgrzać ciągle mieszając resztę
mleka skondensowanego z
masłem orzechowym. Rozprowadzić po powierzchni sernika i udekorować
orzechami.

