ßßß


PIERNIKO-SERNIK(źródło Kwestia Smaku).Składniki dla tortownicy 25-26 cm :masa piernikowa:60 g masła50 g ciemnej czekoladypół szklanki cukru1 łyżka miodu2 łyżeczki przyprawy piernikowej1 łyżeczka cynamonu1 płaska łyżeczka sody oczyszczonejpół szklanki mleka1 jajko1 szklanka mąki pszennejmasa serowa:500 g twarogu zmielonego trzykrotnie250 g sera mascarpone, można zastąpić twarogiem2 łyżki mąki ziemniaczanejpuszka słodzonego mleka skondensowanego- do masy dajemy 400 g2 łyżki cukru wanilinowego3 jajkamasa powidłowa:250 g powideł śliwkowych + 3 łyżki soku pomarańczowegopolewa:mleko skondensowane pozostałe z masy serowej3 łyżki masła orzechowegoTortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wyciągając go na zewnątrz. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.W garnku roztapiamy masło i cukier, dodajemy: miód, czekoladę, przyprawę piernikową i cynamon. Gdy czekolada się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy kolejno sodę, mleko oraz jajko. Całość należy dokładnie wymieszać, dodać mąkę i mieszać do czasu aż nie będzie grudek.Do miski wkładamy sery i miksujemy razem z mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym oraz mlekiem skondensowanym. Następnie dodajemy jajka, po wbiciu każdego miksujemy ok. 30 sekund.Mamy gotowe dwie masy, połowę masy piernikowej wylewamy na blachę i wstawiamy do piekarnika, pieczemy 15 minut. W tym czasie mieszamy powidła z sokiem pomarańczowym. Gdy warstwa się upiecze wyciągamy blachę z piekarnika, czekamy chwilę i smarujemy połową przygotowanych powideł. Teraz wylewamy połowę masy serowej, wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wylewamy drugą część masy piernikowej, pieczemy 15 minut, wyciągamy, smarujemy powidłami, dodajemy ostatnią warstwę- serową i wstawiamy na ostatnie już 15 minut do piekarnika.Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy polewę rozpuszczając masło orzechowe w rondelku i dodając resztę mleka skondensowanego. Przestygnięte ciasto zdobimy polewą i posypujemy orzechami, posypką... Wedle uznania.Smacznego!