Wykonanie
Jakże przyjemnym i pysznym doświadczeniem było spróbowanie tego ciasta w jednej z kawiarni w Poznaniu. Siedziałyśmy z koleżankami smakując, oglądając i próbując wpaść na sposób wykonania pierniko-sernika. Czy piernik i sernik pieczone są osobno, by
potem przełożyć je powidłami, a może razem? Postanowiłyśmy jednomyślnie by upiec to ciasto w domu. Udało się znaleźć w
sieci przepis i co się okazało, każdą warstwę wylewa się jedna po drugiej i wkłada do piekarnika na kilkanaście minut. I tak warstwa po warstwie... Serniko-piernik może wydawać się czasochłonny, ja miałam dodatkowo zabawę w przeliczaniu składników ze względu na mniejszą tortownicę. Ale naprawdę warto się trochę pomęczyć!



PIERNIKO-SERNIK(źródło Kwestia Smaku).Składniki dla tortownicy 25-26 cm :masa piernikowa:60 g
masła50 g ciemnej
czekoladypół szklanki
cukru1 łyżka
miodu2 łyżeczki
przyprawy piernikowej1 łyżeczka
cynamonu1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonejpół szklanki
mleka1
jajko1 szklanka
mąki pszennejmasa serowa:500 g
twarogu zmielonego trzykrotnie250 g
sera mascarpone, można zastąpić
twarogiem2 łyżki
mąki ziemniaczanejpuszka słodzonego
mleka skondensowanego- do masy dajemy 400 g2 łyżki
cukru wanilinowego3
jajkamasa powidłowa:250 g
powideł śliwkowych + 3 łyżki
soku pomarańczowegopolewa:
mleko skondensowane pozostałe z masy serowej3 łyżki
masła orzechowegoTortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wyciągając go na zewnątrz. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.W garnku roztapiamy
masło i
cukier, dodajemy:
miód,
czekoladę,
przyprawę piernikową i
cynamon. Gdy
czekolada się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy kolejno
sodę,
mleko oraz
jajko. Całość należy dokładnie wymieszać, dodać
mąkę i mieszać do czasu aż nie będzie grudek.Do miski wkładamy
sery i miksujemy razem z
mąką ziemniaczaną,
cukrem wanilinowym oraz
mlekiem skondensowanym. Następnie dodajemy
jajka, po wbiciu każdego miksujemy ok. 30 sekund.Mamy gotowe dwie masy, połowę masy piernikowej wylewamy na blachę i wstawiamy do piekarnika, pieczemy 15 minut. W tym czasie mieszamy powidła z
sokiem pomarańczowym. Gdy warstwa się upiecze wyciągamy blachę z piekarnika, czekamy chwilę i smarujemy połową przygotowanych powideł. Teraz wylewamy połowę masy serowej, wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wylewamy drugą część masy piernikowej, pieczemy 15 minut, wyciągamy, smarujemy powidłami, dodajemy ostatnią warstwę-
serową i wstawiamy na ostatnie już 15 minut do piekarnika.Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy polewę rozpuszczając
masło orzechowe w rondelku i dodając resztę
mleka skondensowanego. Przestygnięte ciasto zdobimy polewą i posypujemy
orzechami, posypką... Wedle uznania.Smacznego!
