Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 21 stycznia 2014 r. Ponoć ciekawość, to pierwszy stopień do piekła, ale to właśnie ona była przesłanką do przygotowania tej
słodyczy . Połączenie sernika z piernikiem wydało mi się szalenie inspirujące. Warto było zainteresować się tym melanżem, bo w tej delicji zakochała się cała moja rodzina, a znajomi nie mogli wyjść z podziwu i nie wierzyli, że to dzieło wyszło z moich rąk. Stwierdzili, że zakupiłam go w naszej najlepszej
cukierni. To był komplement, który bardzo mnie ucieszył. Ale do rzeczy! Ciasto jestwielowarstwowe, dlatego słusznie nosi miano
tortu . Tutaj przenikają się wzajemnie masa piernikowa składająca się z
miodu,
czekolady,
przyprawy korzennej i
cynamonu z kremową masą
serową, w której
serek mascarpone świetnie komponuje się z
mlekiem skondensowanym. Ciasto piernikowe jest przełożone powidłami śliwkowymi, wzmocnionymi
likierem pomarańczowym, które stopniowo przełamują aromat korzenny, nutą
owocową. Całość jest zwieńczona polewą karmelowo-
orzechową, która rozpływa się w ustach.Przyznaję, że jest tu troszkę zabawy z warstwami, ale efekt przewyższył moje oczekiwania. Smaki wspaniale ze sobą współgrają tworząc całość. Tort pysznie smakuje i pachnie:-)Torcik piernikowo-
serowy Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 17 stycznia . Ekstrawagancki torcik piernikowo-
serowy! Ekstrawagancki, czyli wzbudzający zainteresowanie, zadziwiający - taki właśnie jest ten tort. Polecam:-)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 1 godz. Łączny czas: 1 godz. i 30 minRozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:( Przepis pochodzi od Pani Asi nieznacznie zmodyfikowany)Masa piernikowa:
masło : 60 g
cukier brązowy : 1/2 szklanki
miód : 1 łyżkaciemna
czekolada (może być pomarańczowa): 50 g
przyprawa korzenna lub piernikowa : 2 łyżeczki
kawa zbożowa (np. Inka): 1 łyżka
cynamon : 1 łyżeczka
soda oczyszczona : 1 płaska łyżeczka
mleko : 1/2 szklanki
jajko : 1
mąka pszenna : 150 g (1 szklanka)Masa serowa:
ser (zmielony trzykrotnie): 500 g
ser mascarpone (lub
twaróg jak wyżej): 250 g
mąka ziemniaczana : 2 łyżkisłodzone
mleko skondensowane : 3/4 puszkidomowy
cukier waniliowy : 2 łyżki
jajka : 3oraz :
powidła śliwkowe : 290 g (1 słoiczek)
likier pomarańczowy lub
sok pomarańczowy : 3 łyżki
mleko skondensowane : 1/4 puszki (reszta pozostała z masy serowej)
masło orzechowe kremowe, solone i słodzone : 3 łyżki
orzechy włoskie : kilka do dekoracjiPrzygotowanie:dno tortownicy o średnicy 24 cm i wysokości 7-8 cm lub większej 25-26 cm wykładam papierem, zapinam obręcz, wypuszczając papier na zewnątrzMasa serowa:do miski wkładam
ser razem z
mascarpone i miksuje razem z
mąką ziemniaczaną,
cukrem waniliowym oraz
mlekiem skondensowanym - tak, aby nie było grudekdodaję
jajka i miksuję przez około 1 minutę na małych obrotach miksera do połączenia się składnikówmasę dzielę na dwie części, odstawiampiekarnik nagrzewam do 180oCMasa piernikowa: w kąpieli
wodnej (w garnku) topię
masło, dodaję
cukier i mieszamwciąż podgrzewając dodaję kolejno:
miód, połamaną na kosteczki
czekoladę,
przyprawę korzenną lub piernikową,
kawę zbożową i
cynamon podgrzewam do roztopienia się
czekolady, następnie wyciągam garnek z kąpieli i dodaję kolejno
sodę,
mleko oraz
jajkowszystko szybko oraz energicznie mieszam łyżką dodaję
mąkę i mieszam do czasu, aż nie będzie grudekmasę rozdzielam do dwóch misekwylewam pierwszą część masy piernikowej, wyrównuję powierzchnię, potrząsając tortownicą, wstawiam do piekarnika i piekę 15 minut w międzyczasie mieszam powidła z
likierem pomarańczowymwyjmuję formę z piekarnika, nie wyłączam go, po odczekaniu 3 minut smaruję po wierzchu połowę powideł, a następnie wykładam łyżką połowę masy serowej, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika na 15 minut po tym czasie wyjmuję i po 3 minutach delikatnie wykładam drugą połowę masy piernikowej (gdyby zgęstniała, można dodać do niej 2-3 łyżki
wody lub
likieru, czy
rumu),wstawiam do piekarnika i piekę 15 minutwyjmuję z piekarnika i po 3 minutach rozprowadzam drugą część powideł delikatnie wykładam resztę masy serowej, wyrównuję powierzchnię i piekę przez 15 minut wyjmuję z piekarnika i studzę

w rondelku podgrzewam ciągle mieszając resztę
mleka skondensowanego z
masłem orzechowym, rozprowadzam po powierzchni sernika i dekoruję
orzechami :-)




Smacznego!.