ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 21 stycznia 2014 r. Ponoć ciekawość, to pierwszy stopień do piekła, ale to właśnie ona była przesłanką do przygotowania tej słodyczy . Połączenie sernika z piernikiem wydało mi się szalenie inspirujące. Warto było zainteresować się tym melanżem, bo w tej delicji zakochała się cała moja rodzina, a znajomi nie mogli wyjść z podziwu i nie wierzyli, że to dzieło wyszło z moich rąk. Stwierdzili, że zakupiłam go w naszej najlepszej cukierni. To był komplement, który bardzo mnie ucieszył. Ale do rzeczy! Ciasto jestwielowarstwowe, dlatego słusznie nosi miano tortu . Tutaj przenikają się wzajemnie masa piernikowa składająca się z miodu, czekolady, przyprawy korzennej i cynamonu z kremową masą serową, w której serek mascarpone świetnie komponuje się z mlekiem skondensowanym. Ciasto piernikowe jest przełożone powidłami śliwkowymi, wzmocnionymi likierem pomarańczowym, które stopniowo przełamują aromat korzenny, nutą owocową. Całość jest zwieńczona polewą karmelowo-orzechową, która rozpływa się w ustach.Przyznaję, że jest tu troszkę zabawy z warstwami, ale efekt przewyższył moje oczekiwania. Smaki wspaniale ze sobą współgrają tworząc całość. Tort pysznie smakuje i pachnie:-)Torcik piernikowo-serowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 17 stycznia . Ekstrawagancki torcik piernikowo-serowy! Ekstrawagancki, czyli wzbudzający zainteresowanie, zadziwiający - taki właśnie jest ten tort. Polecam:-)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 1 godz. Łączny czas: 1 godz. i 30 minRozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:( Przepis pochodzi od Pani Asi nieznacznie zmodyfikowany)Masa piernikowa:masło : 60 gcukier brązowy : 1/2 szklankimiód : 1 łyżkaciemna czekolada (może być pomarańczowa): 50 gprzyprawa korzenna lub piernikowa : 2 łyżeczkikawa zbożowa (np. Inka): 1 łyżkacynamon : 1 łyżeczkasoda oczyszczona : 1 płaska łyżeczkamleko : 1/2 szklankijajko : 1mąka pszenna : 150 g (1 szklanka)Masa serowa:ser (zmielony trzykrotnie): 500 gser mascarpone (lub twaróg jak wyżej): 250 gmąka ziemniaczana : 2 łyżkisłodzone mleko skondensowane : 3/4 puszkidomowy cukier waniliowy : 2 łyżkijajka : 3oraz :powidła śliwkowe : 290 g (1 słoiczek)likier pomarańczowy lub sok pomarańczowy : 3 łyżkimleko skondensowane : 1/4 puszki (reszta pozostała z masy serowej)masło orzechowe kremowe, solone i słodzone : 3 łyżkiorzechy włoskie : kilka do dekoracjiPrzygotowanie:dno tortownicy o średnicy 24 cm i wysokości 7-8 cm lub większej 25-26 cm wykładam papierem, zapinam obręcz, wypuszczając papier na zewnątrzMasa serowa:do miski wkładam ser razem z mascarpone i miksuje razem z mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz mlekiem skondensowanym - tak, aby nie było grudekdodaję jajka i miksuję przez około 1 minutę na małych obrotach miksera do połączenia się składnikówmasę dzielę na dwie części, odstawiampiekarnik nagrzewam do 180oCMasa piernikowa: w kąpieli wodnej (w garnku) topię masło, dodaję cukier i mieszamwciąż podgrzewając dodaję kolejno: miód, połamaną na kosteczki czekoladę, przyprawę korzenną lub piernikową, kawę zbożową i cynamon podgrzewam do roztopienia się czekolady, następnie wyciągam garnek z kąpieli i dodaję kolejno sodę, mleko oraz jajkowszystko szybko oraz energicznie mieszam łyżką dodaję mąkę i mieszam do czasu, aż nie będzie grudekmasę rozdzielam do dwóch misekwylewam pierwszą część masy piernikowej, wyrównuję powierzchnię, potrząsając tortownicą, wstawiam do piekarnika i piekę 15 minut w międzyczasie mieszam powidła z likierem pomarańczowymwyjmuję formę z piekarnika, nie wyłączam go, po odczekaniu 3 minut smaruję po wierzchu połowę powideł, a następnie wykładam łyżką połowę masy serowej, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika na 15 minut po tym czasie wyjmuję i po 3 minutach delikatnie wykładam drugą połowę masy piernikowej (gdyby zgęstniała, można dodać do niej 2-3 łyżki wody lub likieru, czy rumu),wstawiam do piekarnika i piekę 15 minutwyjmuję z piekarnika i po 3 minutach rozprowadzam drugą część powideł delikatnie wykładam resztę masy serowej, wyrównuję powierzchnię i piekę przez 15 minut wyjmuję z piekarnika i studzę
w rondelku podgrzewam ciągle mieszając resztę mleka skondensowanego z masłem orzechowym, rozprowadzam po powierzchni sernika i dekoruję orzechami :-)


Smacznego!.