Wykonanie
SkładnikiMakowy spód:250 g masy makowej (gotowej lub domowej)1/2 łyżeczki
przyprawy piernikowej lub korzennej1/2 łyżeczki
cynamonu2 łyżki miękkiego
masła2 małe
jajka50 g mielonych
orzechów laskowych lub
migdałów (dodajemy tylko do gotowej masy makowej)Masa serowa:750 g zmielonego
twarogu250 g
mascarpone3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 i 1/4 szklanki
cukruziarenka z 1
laski wanilii (lub
cukier wanilinowy)5
jajek125 ml
śmietanki kremówki 30%oraz: 230 g
żurawiny (w słoiczku, do
mięs i
serów)Potrzebne będą:tortownica o średnicy 23-24 cmfolia aluminiowa i papier do pieczeniawiększa forma np. prostokątna, do której nalejemy wrzącą
wodę i wstawimy do niej formę z sernikiem (sernik pieczemy w "kąpieli
wodnej", widać to na filmie przy serniku z musem
malinowym)PrzygotowanieDno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.Makowy spód:Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do miski włożyć masę
makową (jeśli była gotowa, z puszki, należy dodać do niej mielonych
orzechów lub
migdałów), dodać
przyprawę piernikową,
cynamon i miękkie
masło, wymieszać. W drugiej misce ubić na sztywno
białka jajek, dodać
żółtka i ubijać jeszcze przez 2 minuty. Dodać do masy makowej i wymieszać łyżką. Wyłożyć na spód formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut (z domowej masy makowej) lub 20 minut (z gotowej), ostudzić.Dno i boki tortownicy dokładnie owinąć z zewnątrz kilkoma arkuszami folii aluminiowej (tak aby nie dostała się
woda do środka).Zagotować
wodę (z jednego czajnika). Przygotować większą formę do pieczenia, w którą wstawiamy tortownicę z sernikiem.Masa serowa:Do misy miksera włożyć zmielony
twaróg razem z
serem mascarpone, wymieszać łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Dodać
mąkę oraz
cukier i wymieszać na jednolitą masę. Dodać ziarenka wyłuskane z przepołowionej wzdłuż
laski wanilii a następnie dodawać po jednym
jajku za każdym razem mieszając łyżką lub miksując mikserem na małych obrotach do połączenia się składników. Na koniec zmiksować ze
śmietanką.Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Tortownicę z podpieczonym i ostudzonym
spodem włożyć do większej formy. Delikatnie wyłożyć masę
serową.Delikatnie po łyżeczce nałożyć
żurawinę (tylko 200 g, resztę pozostawić do uzupełnienia po upieczeniu) i wykałaczką zrobić kilka "ósemek" rozprowadzając mus i tworząc wzorki.Pieczenie:Wstawić do piekarnika, w większą blaszkę wlać wrzącą
wodę z czajnika i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut.Sernik należy studzić stopniowo: przez pierwsze 15 minut po upieczeniu pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylać drzwiczki. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić, w międzyczasie odwijając folię.Gdy sernik będzie już całkowicie ostudzony, obkroić go przy tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki bez przykrycia na minimum 8 godzin. Resztę
żurawiny można powkładać w największe wgłębienia w serniku.WskazówkiJeśli spód robimy z gotowej masy makowej należy do niej dodać mielonych
orzechów (lub
migdałów) i trochę dłużej piec, wszystko jest opisane powyżej.
