Wykonanie
sernik z solonym karmelemNie wstawiałem tu niczego od ho, ho i jeszcze trochę, choć tak się cieszyłem, że mam co najmniej 4 przepisy do dopisania dla Was. Niestety, ciągle coś przeszkadzało i wypadało. Dziś w końcu się udało. Na początek - sernik. Poszukiwania nowego smaku sernika, niepróbowanego jeszcze, zaprowadziły mnie do karmelu, solonego. Stąd dziś prezentuję sernik z solonym karmelem.Pomysł był taki, by w środku sernika chrupały małe kawałeczki skrystalizowanego karmelu. Niestety, te rozpuściły się już na etapie mieszania z
serem. W związku z tym wyszedł sernik karmelowy, złoty w kolorze, do którego naprawdę warto zrobić polewę karmelową.

Składniki na masę
serową:750 g zmielonego
twarogu (najlepiej gotowy z wiaderka)250 g
mascarpone3 łyżki
mąki ziemniaczanejniecała szklanka
cukru (ok. 3/4) [jeśli dajemy karmel do srodka, to nawet mniej]2 łyżeczki
cukru wanilinowego5
jajek na spód:ok. 185 g
herbatników kakaowych80 g rozpuszczonego
masłasolony karmel do środka (opcjonalnie):szklanka
cukru3/4 łyżeczki
solipolewa z solonego karmelu (obowiązkowo):ok. 250 ml
śmietanki 30%szklanka brązowego (trzcinowego)
cukru60 g
masłapół łyżeczki
soliKarmel do środka:
Cukier wsypać do garnka z grubym dnem, postawić na ogniu i podgrzewać aż cały
cukier się rozpuści. Można zamieszać co jakiś czas, aby
cukier się nie przypalił. Na koniec dodać
sól i wymieszać. Wylać na papier do pieczenia i pozostawić do wystygnięcia (stwardnienia). Następnie pokruszyć karmel na drobne kawałeczki.Spód:
Herbatniki pokruszyć lub zmielić w pojemniku blendera. wymieszać z rozpuszczonym
masłem i wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Wyrównać.Masa serowa:
Twaróg zmiksować z
mascarpone, dodać
mąkę ziemniaczaną,
cukier oraz
cukier wanilinowy. Cały czas miksując na najniższych obrotach dodawać kolejno po jednym
jajku. Na koniec wmieszać łyżką lub mikserem pokruszony karmel.Masę wylać na
herbatniki i piec w 175 o C przez 15 min, a następnie jeszcze 90 min. w 120 o C. [Do blachy pod sernikiem można nalać wrzątku na początku pieczenia. sernik będzie wtedy równy i bardziej wilgotny]. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik jeszcze na 15 min. Uchylać drzwiczki stopniowo, zwiększając co jakiś czas otwarcie.Sernik wystudzić całkowicie i schować na noc do lodówki.
Sos karmelowy:Do rondelka wlać
śmietanę, dodać
masło i
cukier. Całość podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut na małym ogniu. Na koniec dodać
sól i wymieszać. Zdjąć z ognia i wystudzić.Sosem można polać cały sernik. Warto nim także ozdabiać każdy kawałek sernika na talerzu.
