Wykonanie
[Przepis jest zmodyfikowaną nieco wersją przepisu ze strony Kwestia smaku ; całkowicie odmienny jest spód]sernik z
żurawiną(ps. sъrъnikъ zъ ž uravinъmi
jagodami)

Ciasto kruche z
migdałami:250 g
mąki125 g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczeniamniej niż 1/2 szklanki
cukru (ok. 1/4)3 łyżki
śmietany (12 lub 18%)garść zmielonych na proszek
płatków migdałowychMasa serowa:750 g zmielonego
twarogu (najlepiej gotowy z wiaderka)250 g
mascarpone3 łyżki
mąki ziemniaczanejniecała szklanka
cukru (ok. 3/4)2 łyżeczki
cukru wanilinowego5
jajek125 ml
śmietanki kremówki 30%230 g
żurawiny ze słoiczkaSpód:
Mąkę przesiać do miski, dodać
proszek do pieczenia,
cukier i zmielone
płatki migdałowe. Wrzuciś posiekane w kostkę
masło i wymieszać je nożem z pozostałymi składnikami. Zacząć zagniatać ciasto, dodając w międzyczasie po łyżce
śmietany. Ciasto nie powinno być za gęste, lecz nie może być też kleiste, w związku z tym możliwe, że trzeba będzie dać ciut mniej lub więcej
śmietany, w zależności od konsystencji ciasta. Tak zagniecione ciasto schłodzić przez ok. 30 min. w lodówce.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przycinając papier obręczą (ma on wychodzić na zewnątrz). Tak przygotowany spód tortownicy wykleić schłodzonym
ciastem, a następnie przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć
grochem. Piec ok. 15 min. w 200 o C, zdjąć
groch i papier z wierzchu i piec jeszcze 5 min. Wystudzić.Masa serowa:
Twaróg zmiksować z
mascarpone, dodać
mąkę ziemniaczaną,
cukier oraz
cukier wanilinowy. Cały czas miksując na najniższych obrotach dodawać kolejno po jednym
jajku. Na koniec wlać
śmietankę 30% i zmiksować.Spód i boki torownicy owinąć szczelnie w folię aluminiową [tym samy unikniemy przedostania się
wody do ciasta podczas pieczenia, a przynajmniej jej dużych ilości].Masę
serową wyłożyć na podpieczony spód i rozprowadzić równomiernie. Nałożyć na masę po łyżeczce
żurawiny (ok. 200 g; resztę należy zostawić na później, by uzupełnić ewentualne luki, które powstaną po upieczeniu). Wykałaczką rozprowadzić
konfiturę, tworząc wzorki [mazaje ;)].Formę z sernikiem wstawić do większej blachy [może być ta, która jest oryginalnie w piekarniku].Piekarnik nagrzać do 175 o C. Zagotować
wodę w czajniku i wlać ją do dużej blachy wokół sernika. Wstawić całość do piekarnika [można też nie wyjmować piekarnikowej blachy, wstawić na nią sernik, a następnie wlać
wodę; nie będzie wtedy problemu z przenoszeniem blachy z
wodą].Piec przez 15 min. w 175 o C, a następnie jeszcze 90 min. w 120 o C. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik jeszcze na 15 min. Uchylać drzwiczki stopniowo, zwiększając co jakiś czas otwarcie [sernik musi być studzony stopniowo, by nie upadł!]. W końcu wyjąć ciasto z piekarnika, odwinąć folię i wystudzić całkowicie. Uzupełnić duże wgłębienia
żurawiną ze słoiczka.Gdy sernik będzie już zimny, zdjąć obręcz i wstawić na min. 8 godzin do lodówki.