Wykonanie
Składniki4 porcje
Kapusta kiszona z
grzybami50 g
suszonych grzybów, najlepiej
borowików500 g
kiszonej kapusty1 duża
cebula2 łyżki
oleju roślinnegoprzyprawy:
sól i świeżo zmielony
pieprz, 1/2 łyżeczki
kminku całego, 1 łyżka
sosu sojowego, 1 łyżeczka
cukru1/2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki
oliwy extra vergineŁazankiokoło 200 g gotowego
makaronu w kształcie łazanek (małych kwadracików) lub domowe łazanki (przepis poniżej)Domowe łazanki250 g
mąki pszennej2
jajka i 2
żółtkaszczypta
soliPrzygotowanie
Kapusta kiszona z
grzybamiGrzyby umyć pod bieżącą
wodą, włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką zimnej
wody, moczyć przez kilka godzin lub przez noc.
Grzyby gotować w wodzie w której się moczyły, przez około 20 minut. Odcedzić zachowując oddzielnie
wywar i
grzyby. Większe
grzyby pokroić na mniejsze kawałki.
Kapustę opłukać dwukrotnie na sitku pod bieżącą, chłodną
wodą, odcisnąć i grubo posiekać.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.Na dużej i głębszej patelni z pokrywą podgrzać
olej, dodać
cebulę i zeszklić oraz delikatnie zrumienić ją przez około 5 minut. Dodać
kapustę oraz
przyprawy:
sól,
pieprz,
kminek,
sos sojowy i
cukier. Mieszając smażyć przez minutę.Dodać namoczone
grzyby i dalej smażyć przez minutę. Wlać
wodę z
grzybów lub
wodę w ilości 3/4 szklanki (uwaga:
wywar z
borowików jest bardzo dobry, można go dodać, natomiast z podgrzybków - bywa gorzki, trzeba go najpierw spróbować). Przykryć i gotować przez około 20 minut, w międzyczasie kilka
razy przemieszać.Następnie zdjąć pokrywę i gotować przez około 10 minut aż nadmiar płynu wyparuje, od czau do czasu zamieszać. Na koniec dodać posiekaną
natkę pietruszki i
oliwę extra vergine. Pogotować jeszcze przez 1 - 2 minuty i odstawić z ognia. Gorącą
kapustę można zamknąć w słoiki i po ostudzeniu trzymać w lodówce przez kilka dni, bardzo dobra jest odgrzewana. Przed podaniem podgrzać i połączyć z częścią ugotowanych łazanek, mniej więcej w proporcjach pół na pół.Łazanki
Mąkę wsypać do miski, wbić
jajka, dodać
żółtka i
sól. Ręką wymieszać składniki, następnie skrapiając niewielką ilością
wody (około 1/4 szklanki), łączyć składniki w jednolitą kulę. Ciasto wyłożyć na stolnicę i wygniatać przez około 10 minut, aż będzie elastyczne. Następnie zawinąć w wilgotną ściereczkę i odłożyć na godzinę (po tym czasie ciasto odpocznie i dodatkowo zmięknie).Cienko rozwałkować i pokroić najpierw na paski o szerokości 2 cm, następnie w poprzek na 2 - 3 cm kawałki. Zagotować osoloną
wodę i wrzucać łazanki partiami. Gotować przez około minutę, odławiać łyżką cedzakową i odkładać na talerz.Ciasto można "zagniatać" mikserem (mieszadłem) oraz wałkować przykręcaną maszynką, początkowo na 1, później na 2, a na koniec na 5 poziomie. Łazanki można przygotować wcześniej.