Wykonanie
Składniki6 porcji, ok. 18 sztuk70 g
chałki lub
bułki80 ml
mleka250 g mielonej
łopatki wieprzowej250 g
filetu z indyka1 łyżka tartego
chrzanu1 i 1/2 łyżki sosu
sos worcestershire1 łyżka suszonego
majeranku270 g
ciasta francuskiego2
jajka3 łyżki
sezamuPrzygotowanie
Chałkę zalać
mlekiem i namoczyć przez ok. 10 minut. Włożyć ją do pojemnika melaksera i rozmiksować na papkę. Dodać mieloną
łopatkę, pokrojony na kawałki
filet z indyka,
chrzan,
sos worcestershire,
majeranek i razem dokładnie poszatkować.Dodać 1
jajko i doprawić wszystko
solą oraz
pieprzem. Zmiksować.Układać wałek z nadzienia wzdłuż krótszego brzegu ciasta wykorzystując 1/3 nadzienia, zawinąć roladkę i przyciąć ciasto, zlepić łączenie. Znów powtórzyć z kolejną porcją nadzienia i ciasta, przyciąć. Z pozostałej 1/3 ciasta i nadzienia zrobić to samo. Otrzymamy 3 roladki. Można też kwadratami ciasta wykładać posmarowane
olejem wgłębienia do muffinów, do środka wkładając farsz.Piekarnik nagrzać do 210 stopni C . Ciasto posmarować roztrzepanym
jajkiem, a w muffinach również farsz. Posypać
sezamem i szczyptą
majeranku. Rolady pokroić na kawałki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut.

