ßßß Cookit - przepis na Parówki zapiekane w cieście francuskim

Parówki zapiekane w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Parówki jak parówki - prawie wszyscy je jedzą, ale niewielu się do tego przyznaje.
Ja myślę, że nie można dać się zwariować, ale trzeba uważnie czytać etykiety i wybierać jak najlepsze produkty, w miarę możliwości oczywiście. Poza tym nie jadamy ich często, ot - raz na jakiś czas. Ciasto francuskie też niezdrowe bo tłuste i kaloryczne, ale co tam - czasami można sobie pozwolić na małe szaleństwo.
składniki:
1 op. gotowego mrożonego ciasta francuskiego
kilkanaście parówek typu Berlinki, cienkich i długich, ok. 12 - 16 sztuk
1 jajko
2 - 3 łyżeczki słodkiej śmietanki albo mleka
sezam
sposób przygotowania: Ciasto francuskie kupuję gotowe, mrożone bo tak po prostu wygodniej. Wątpię nawet czy umiałabym takie sama zrobić - to bardzo czaso- i pracochłonne zajęcie.
Wyjęłam je z zamrażarki ok. 1 - 2 godzin wcześniej, przed przygotowywaniem dania, żeby nieco zmiękło. Posypałam blat odrobiną maki rozwałkowałam płat ciasta nieco cieniej i radełkiem wykrawałam długie, wąskie paski. Z parówek zdjęłam plastikowe osłonki. Każdą owinęłam spiralnie najpierw jednym a potem na przemian drugim paskiem. Końce zacisnęłam. Jajko roztrzepałam ze śmietanką i posmarowałam zawinięte parówki. Obtoczyłam je w sezamie i ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 st. C aż ciasto ładnie się zrumieni czyli kilka/kilkanaście minut. Podałam gorące z dodatkiem sosu do parówek albo po prostu z ketchupem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/01/bardzo-niezdrowa-przekaska.html