Wykonanie
Składniki4 porcje4 pojedyncze
piersi kurczaka, po około 200 g każda100 g
świeżego szpinaku (lub mrożonego, najlepiej w liściach)2 łyżki
masła, roztopionego1 mała
cebula, pokrojona w drobną kosteczkę100 g
sera Camembert lub
sera z niebieską pleśnią1 łyżka posiekanego
szczypiorku1/2 roztrzepanego
jajka16 plasterków
szynki parmeńskiejsól i świeżo zmielony
czarny pieprzSałatka:100 g
świeżego szpinaku, opłukanego i osuszonego
miodowy sos winegretoraz: wykałaczkiPrzygotowanie
Piersi kurczaka umyć, osuszyć, odciąć ewentualne kostki i włókna. Każdą nadkroić w najgrubszej części i otworzyć jak książkę. Rozbić na cieńsze filety, mniej więcej tej samej grubości.
Świeży szpinak umyć i dokładnie osuszyć. Włożyć na patelnię i na średnim ogniu smażyć mieszając przez 1 minutę aż zwiędnie. Wyłożyć na sitko i bardzo dokładnie odcisnąć z płynu, następnie posiekać na desce i przełożyć do miski.
Szpinak mrożony rozmrozić i dokładnie odcisnąć płyn, posiekać.Rozgrzać 1 łyżkę
masła na patelni, dodać
cebulkę i zeszklić ją nie rumieniąc. Dodać do
szpinaku razem z pokrojonym na kawałki
serem Camembert,
szczypiorkiem i
jajkiem. Doprawić
solą oraz
pieprzem.Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Szynkę parmeńską rozłożyć na blacie po 4 plasterki obok siebie, tak aby zachodziły na siebie. Nadzienie ze
szpinaku rozłożyć po równo na środek każdej piersi, dokładnie zwinąć w roladkę, zabezpieczając jej końce i spinając wykałaczkami w kilku miejscach. Przyciąć końce wykałaczek aby łatwo było zawinąć je w
szynkę. Każdą roladkę ułożyć na plasterkach
szynki parmeńskiej i dokładnie zawinąć ją wokół każdej porcji
kurczaka. Zabezpieczyć
szynką końce roladek przed wypłynięciem
soków i
sera ze środka.Roladki posmarować pozostałą 1 łyżką roztopionego
masła, ułożyć na małej blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut, aż
szynka będzie chrupiąca. Wyjąć wykałaczki i podawać ze
świeżym szpinakiem, polanym (przed samym podaniem)
miodowym sosem winegret.Propozycja podania
Ziemniaki Boulangere .