ßßß
Cookit - przepis na Makaron z indykiem i brokułami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Makaron z indykiem i brokułami
Składniki
Makaron
Ryż
Ryż biały
Soda oczyszczona
Filet z piersi indyka
Brokuły
Oliwa extra vergine
Olej
Sos sojowy
Olej sezamowy
Ocet ryżowy
Cukier
Imbir
Szczypiorek
Miód
Cebula
Kolendra
Wykonanie
Składniki2 porcjeok. 100 g
makaronu
(np. z czarnego
ryżu
lub
białego ryżowego
lub gryczanego
soba
)200 g
filetu z indyka
, mielonego lub drobno posiekanego500 g
brokułów
2 łyżki
oliwy extra vergine
lub
oleju roślinnego
4 łyżki
sosu sojowego
2 łyżeczki
oleju sezamowego
1 łyżka
octu ryżowego
szczypta
cukru
1 łyżka startego korzenia
imbiru
2 łyżki posiekanego
szczypiorku
lub
młodej
cebuli
opcjonalnie: świeża
kolendra
PrzygotowanieUgotować
makaron
zgodnie z instrukcją na opakowaniu, bez dodatku
soli
do
wody
. Odcedzić na sitku i przelać świeżą
wodą
.W woku lub głębokiej patelni na 1 łyżce
oliwy
podsmażyć
mięso
indyka
. Następnie włożyć pokrojone
brokuły
i smażyć dalej przez ok. 1-2 minuty. Wlać pół szklanki
wody
i 3 łyżki
sosu sojowego
i gotować od czasu do czasu mieszając aż cała
woda
wyparuje a
brokuły
będą ugotowane al dente.W miseczce wymieszać pozostałą łyżkę
oliwy
z łyżką
sosu sojowego
i
oleju sezamowego
, dodać
ocet
,
cukier
oraz obrany i starty
imbir
, wszystko wymieszać. Na patelnię z
mięsem
i
brokułami
dodać
makaron
i przez chwilę podgrzać. Odstawić z ognia, polać sosem i delikatnie wymieszać. Podawać posypane
szczypiorkiem
i listkami
kolendry
.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/indyk/makaron_ryzowy_z_indykiem/przepis.html
Przepisy powiązane
Chiński makaron ze śliwką i polędwiczką wieprzową
Makaron soba z tofu
Stir-fry z tofu, zieloną fasolką i makaronem soba
Orientalny makaron z wieprzowiną i krewetkami
Pikantny tajski makaron
Składniki powiązane (0)