Wykonanie
Składniki2 - 4 porcje350 g gęsich
wątróbek1
cebula1 łyżeczka
przyprawy korzennej1 łyżka
powideł śliwkowych lub 3
suszone śliwki1/2
jabłka kwaśnego4 łyżki
brandy lub
calvadosu lub
białego winaświeżo zmielony
pieprz50 g
masła na wierzch - 30 g
masła lub
smalcu wytopionego z pieczonej lub gotowanej
kaczki lub gęsi (kaczy lub gęsi
smalec), świeży
tymianek lub
rozmarynopcjonalnie: kawałeczki suszonych
śliwek (2 sztuki)Przygotowanie
Wątróbki zalać
mlekiem i odstawić na 1-2 godziny. Odsączyć
wątróbkę i dokładnie osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić na kilka mniejszych części (każdą
wątróbkę na 3 kawałki).
Cebulę posiekać w kosteczkę,
jabłko pokroić na kawałki.W garnku roztopić 1 łyżkę
masła, włożyć
cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać
jabłka,
przyprawę korzenną i smażyć przez około 2 minuty, dodać powidła lub pokrojone
śliwki i smażyć jeszcze przez minutę.Wlać
brandy lub
calvados lub
wino i zredukować. Przesunąć składniki na bok, w wolne miejsce włożyć 1 łyżkę
masła, zwiększyć ogień i wrzucić
wątróbki. Obsmażać przez około 1 minutę (w środku mają być miękkie).Odstawić z ognia, przełożyć do pojemnika blendera lub melaksera, doprawić
solą oraz
pieprzem, dodać resztę
masła (roztopionego) i wszystko zmiksować na jak najbardziej gładką masę. Wyłożyć ją na sitko i przetrzeć do czystego naczynia (teraz można wmieszać kawałeczki posiekanych suszonych
śliwek).Nałożyć do słoiczków zostawiając około 1 cm wolnego miejsca od góry (na warstwę tłuszczu) i wstawić do lodówki na kilka godzin. Na wierzch wylać roztopione
masło z
tymiankiem lub gęsi czy kaczy
smalec razem z
rozmarynem, schłodzić aż tłuszcz zastygnie.WskazówkiPrzykład podania:
chleb pieczony w garnku (na zdjęciu poniżej) z dodatkiem
sera (100 g) oraz posiekanych suszonych
śliwek (50 g) i posiekanych
orzechów włoskich (50 g)
