ßßß


Składniki:1 kg surowego wędzonego boczku0,5 kg surowej słoniny (najlepiej wędzonej)2-3 cebule2 kwaśne jabłka10 wędzonych śliwek (ew. suszone śliwki)1 płaska łyżeczka suszonego: tymianku, rozmarynu, majeranku, ziaren jałowca1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu1 łyżeczka soli50 ml żubrówki z trawą żubrowąPrzygotowanie:Boczek i słoninę zmielić w maszynce do mielenia mięsa, z użyciem sitka z bardzo dużymi otworami.Wytapiać boczek i słoninę na średnim ogniu, aż składniki smalcu będą złoto-brązowe (ale nie spieczone na wiór). Składniki smalcu nie powinny się mocno smażyć tylko wytapiać, należy je często mieszać, aby się nie przypaliły.Gdy boczek i słonina już się wytopią i będą miały ładny złoto-brązowy kolor, dodać jabłko i śliwki pokrojone w drobną kostkę, po kilku minutach dodać również cebule pokrojone drobno.Po dodaniu cebuli należy ogień zmniejszyć do minimum. Cebulę smażyć do zeszklenia, nie dłużej bo znużona w gorącym smalcu nawet po wyłączeniu gazu, będzie smażyć się nadal.Pięć minut przed zakończeniem smażenia smalcu dodać zioła, pieprz i sól.Po wyłączeniu gazu dodać żubrówkę, dokładnie wymieszać i przelać smalec do słoików.Smalec należy przechowywać w lodówce.SmacznegoJeśli szukacie zdrowej wersji smalcu zobacz przepis na Smalec z cebulą i śliwką bez cholesterolu