Wykonanie
Składniki4 porcje300 g
kapusty, najlepiej
młodej1 łyżka
oleju roślinnego2 łyżki
sosu ostrygowo-
sojowego *350 g ugotowanego lub zgrillowanego
kurczaka (filety)dużo świeżych
ziół: po 1 szklance:
mięty,
kolendry,
bazyliiokoło 20 naleśników
ryżowych o średnicy 22 cm
olej roślinny do smażenia (2 łyżki)
sól morskaSos do maczania:
sos sojowy, sos
chilli lub
sos ostrygowo-
sojowy* można też zastąpić
sosem ostrygowym zmieszanym z
sosem sojowymPrzygotowanie
Kapustę posiekać, usuwając twarde, środkowe części z liści. Na patelni, na dużym ogniu rozgrzać 1 łyżkę
oleju, dodać
kapustę i
sos ostrygowo-
sojowy i
sól do smaku. Dusić przez około 6 minut, aż
kapusta zmięknie.
Kurczaka ugotować lub zgrillować np. jak w tym przepisie . Posiekać i dodać do
kapusty, wymieszać ze świeżymi
ziołami.
Papier ryżowy moczyć w ciepłej wodzie przez około 30 sekund, następnie rozłożyć na czystych ściereczkach kuchennych.Na środek nakładać po 1 łyżce nadzienia i zwijać roladki (najpierw zawinąć jeden bok, następnie dwa przeciwległe a na końcu zawinąć ostatni bok).Smażyć na odrobinie
oleju, partiami, po około 3 minuty z każdej strony lub do czasu aż będą ładnie zrumienione i chrupiące.Posypać gruboziarnistą
solą morską i podawać z ulubionym sosem do maczania (
sojowym,
ostrygowo -
sojowym,
chilli).