ßßß Cookit - przepis na Sajgonki z kurczakiem, kapustą i świeżymi ziołami

Sajgonki z kurczakiem, kapustą i świeżymi ziołami

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
300 g kapusty, najlepiej młodej
1 łyżka oleju roślinnego
2 łyżki sosu ostrygowo-sojowego *
350 g ugotowanego lub zgrillowanego kurczaka (filety)
dużo świeżych ziół: po 1 szklance: mięty, kolendry, bazylii
około 20 naleśników ryżowych o średnicy 22 cm
olej roślinny do smażenia (2 łyżki)
sól morska
Sos do maczania: sos sojowy, sos chilli lub sos ostrygowo-sojowy
* można też zastąpić sosem ostrygowym zmieszanym z sosem sojowym
Przygotowanie
Kapustę posiekać, usuwając twarde, środkowe części z liści. Na patelni, na dużym ogniu rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać kapustę i sos ostrygowo-sojowy i sól do smaku. Dusić przez około 6 minut, aż kapusta zmięknie.
Kurczaka ugotować lub zgrillować np. jak w tym przepisie . Posiekać i dodać do kapusty, wymieszać ze świeżymi ziołami.
Papier ryżowy moczyć w ciepłej wodzie przez około 30 sekund, następnie rozłożyć na czystych ściereczkach kuchennych.
Na środek nakładać po 1 łyżce nadzienia i zwijać roladki (najpierw zawinąć jeden bok, następnie dwa przeciwległe a na końcu zawinąć ostatni bok).
Smażyć na odrobinie oleju, partiami, po około 3 minuty z każdej strony lub do czasu aż będą ładnie zrumienione i chrupiące.
Posypać gruboziarnistą solą morską i podawać z ulubionym sosem do maczania (sojowym, ostrygowo - sojowym, chilli).
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/roladki_kurczak_kapusta/przepis.html