Składniki2 - 4 porcje100 g grochu łuskanego połówki1/3 szklanki kaszy jaglanej1 duży pomidor (lub 1/2 puszki krojonych pomidorów)1 papryczka chili1 ząbek czosnku5 szklanek (1,25 litra) wody źródlanej lub dobrego bulionu3 suszone daktyle (użyłam eko)2 łyżki oleju arganowego lub lnianegoświeża kolendra do posypaniaPrzyprawy:1 łyżeczka imbiru w proszku lub 2 łyżeczki tartego świeżego1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego2 łyżeczki kurkumyPrzygotowanieGroch dokładnie opłukać w ciepłej wodzie, aż woda będzie klarowna. Zalać świeżą zimną wodą i namaczać przez 1 godzinę.Do szerokiego garnka włożyć odcedzony groch, dodać opłukaną w ciepłej wodzie i odcedzoną kaszę jaglaną, obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora, posiekaną papryczkę chili bez pestek, starty czosnek, przyprawy, posiekane daktyle. Wlać wodę i zagotować. Nie dodawać jeszcze soli.Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 45 minut do miękkości grochu. Na koniec doprawić solą morską i dodać olej arganowy lub lniany. Podawać z kolendrą.