ßßß Cookit - przepis na Dal z grochu z kaszą jaglaną

Dal z grochu z kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 - 4 porcje
100 g grochu łuskanego połówki
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 duży pomidor (lub 1/2 puszki krojonych pomidorów)
1 papryczka chili
1 ząbek czosnku
5 szklanek (1,25 litra) wody źródlanej lub dobrego bulionu
3 suszone daktyle (użyłam eko)
2 łyżki oleju arganowego lub lnianego
świeża kolendra do posypania
Przyprawy:
1 łyżeczka imbiru w proszku lub 2 łyżeczki tartego świeżego
1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie
Groch dokładnie opłukać w ciepłej wodzie, aż woda będzie klarowna. Zalać świeżą zimną wodą i namaczać przez 1 godzinę.
Do szerokiego garnka włożyć odcedzony groch, dodać opłukaną w ciepłej wodzie i odcedzoną kaszę jaglaną, obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora, posiekaną papryczkę chili bez pestek, starty czosnek, przyprawy, posiekane daktyle. Wlać wodę i zagotować. Nie dodawać jeszcze soli.
Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 45 minut do miękkości grochu. Na koniec doprawić solą morską i dodać olej arganowy lub lniany. Podawać z kolendrą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/dal_z_grochu/przepis.html