Wykonanie
SkładnikiCiasto250 g
mąki150 g
masła (zimnego)szczypta
soli4 łyżki
cukru pudru1
jajko1 łyżka zimnego
mlekaKrem
cytrynowy i
owoce250 g
serka homogenizowanego100 g
śmietany homogenizowanej60 g
cukru pudru1/2 łyżeczki otartej
skórki z cytrynyOwoce do dekoracji i dodatki
truskawki,
borówki,
malinypłatki czekoladowemiętacukier puderPrzygotowanieCiastoZagnieść kruche ciasto z podanych składników:
mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałeczki
masło,
sól,
cukier puder i siekać składniki nożem na drobną kruszonkę. Wbić
jajko, wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Jeśli jest za suche, dodać
mleko. Uformować gładką kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 60 minut.Nagrzać piekarnik do 190℃. Stolnicę lekko posypać
mąką i rozwałkować na niej ciasto na grubość 3 - 4 mm. Wyciąć kółka większe niż średnica foremek.
Ciastem wyłożyć foremki, ostrzem noża przesunąć po krawędzi foremki, usuwając nadmiar ciasta. Widelcem podziurkować spód. Piec przez około 20 - 25 minut na złoty kolor, ostudzić.KremWymieszać
serek homogenizowany ze
śmietaną,
cukrem i
skórką cytrynową. Nakładać do wystudzonych babeczek, ułożyć dodatki, można posypać
cukrem pudrem.