Wykonanie
SkładnikiCiasto450 g
mąki pszennej lub orkiszowej (3 szklanki), w tym 1/3 może stanowić
mąka krupczatka1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru (około 150 g)1 opakowanie
cukru wanilinowego250 g
masła2
jajkaBudyń2 budynie
wanilioweziarenka z 1
laski wanilii (opcjonalnie)1 litr
mleka5 łyżek
cukruDo posypania
cukier puderOraz 1 litrowy słoik uprażonych
jabłek z
cukrem i
cynamonem *PrzygotowanieCiasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
proszek do pieczenia,
cukier,
cukier wanilinowy, pokrojone w kosteczkę zimne
masło i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki (można umieścić w misie miksera i rozdrabiać mieszadłem). Dodać
jajka i połączyć składniki w jedną kulę (po dodaniu
jajek składniki w mikserze same zaczną się łączyć w jedną całość). Ciasto podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.Przygotować
jabłka. Ugotować budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając ziarenka wyłuskane z
laski wanilii oraz
cukier. Odstawić z ognia, przykryć folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch, nie trzeba studzić.Blaszkę o wymiarach około 24 x 40 cm wysmarować kawałkiem
masła. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).Pierwszą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia podsypując papier i wałek
mąką. Przenieść do formy tak aby papier znalazł się na spodzie, dokleić brakujące miejsca
ciastem. Spód dokładnie podziurkować widelcem. Wyłożyć
jabłka, wyrównać powierzchnię, wyłożyć gorący
budyń. Drugą część ciasta rozwałkować tak samo jak poprzednio, podsypując papier
mąką. Wyłożyć na
budyń, odkleić z góry papier, ciasto podziurkować dokładnie widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut na złoty kolor.Odczekać z posypaniem
cukrem pudrem i pokrojeniem aż szarlotka trochę się przestudzi.Wskazówki* można użyć
jabłek z domowych zapasów lub gotowych ze sklepu lub przygotować je od podstaw: około 1,5 kg
jabłek (na szarlotkę: antonówek lub szarej renety) obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na dużą patelnię lub do dużego garnka, dodać 2 łyżeczki
cynamonu, 1 opakowanie
cukru wanilinowego, około 100 g
cukru (lub do smaku) i smażyć mieszając przez około 10 minut na większym ogniu aż
jabłka zaczną mięknąć ale ciągle pozostaną w całości.