Wykonanie
Składniki:

Ciasto:450 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru (około 150 g)1 opakowanie
cukru wanilinowego250 g
masła2
jajkaBudyń:2 budynie
wanilioweziarenka z 1
laski wanilii (opcjonalnie)1 litr
mleka5 łyżek
cukrudo posypania:
cukier puderJabłka:1 litrowy słoik uprażonych
jabłek z
cukrem i
cynamonemPrzygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać
proszek do pieczenia,
cukier,
cukier wanilinowy, pokrojone w kosteczkę zimne
masło i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki. Dodać
jajka i połączyć składniki.Ciasto podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.Ugotować budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając zarienka
wanilii i
cukier.Przygotować
jabłka.Blaszkę o wymiarach około 24 x 40 cm wysmarować kawałkiem
masła. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Pierwszą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia podsypując papier i wałek
mąką. Przenieść do formy tak aby papier znalazł się na spodzie, dokleić brakujące miejsca
ciastem. Spód dokładnie podziurkować widelcem. Wyłożyć
jabłka, wyrównać powierzchnię, wyłożyć gorący
budyń. Drugą część ciasta rozwałkować tak samo jak poprzednio, podsypując papier
mąką. Wyłożyć na
budyń, odkleić z góry papier, ciasto podziurkować dokładnie widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut na złoty kolor.Po przestudzeniu posypać szarlotkę
cukrem pudrem