Wykonanie

Autor:
Halina JoskowskaOpublikowano: 14 czerwca 2013 r.Szarlotka to wyrób cukierniczy składający się z półkruchego lub kruchego ciastaoraz
owoców. Przywędrowała do nas z Francji, a nazwę zawdzięcza księżnej Charlotcie, późniejszej carycy.To Careme wieloletni pracownik cara Aleksandra I stworzył to ciasto na jego cześć.Osobiście nie przepadam za ciastami z
jabłkami ale na prośbę mojej córki postanowiłam upiec wersję z
budyniem. Bardzo lubię połączenie masy budyniowej z
owocami, więc pomyślałam, a może taka szarlotka przypadnie mi do gustu. Mama zawsze piekła tradycyjną szarlotkę ale mam nadzieję, że dodatek budyniu w niczym nie zaszkodzi i przywoła smak z dzieciństwa.Po zjedzeniu kawałka ciasta stwierdziłam, że waniliowa nuta w postaci ziarenek i masy budyniowej oraz słodkie
cynamonowe jabłka pomiędzy dwoma warstwami ciasta kruchego to udany melanż :-)Szarlotka z
budyniem Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 5 czerwcaSzarlotka bardzo wszystkim smakowała. Połączenie
jabłek i budyniu
waniliowego jest wyjątkową kompozycją. Ciasto rozpływało się w ustach i zniknęło z blachy bardzo szybko, co świadczy o jakości wypieku :-)Oceny: 4 , 5Czas przygotowania: 40 minCzas pieczenia: 50 minŁączny czas: 1 godz. i 30 minRozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:Ciasto:
mąka pszenna lub orkiszowa : 450 g (3 szklanki)
proszek do pieczenia : 1 i 1/2 łyżeczki
cukier (najlepszy byłby drobny do wypieków lub trzcinowy): 3/4 szklanki
cukier waniliowy : 1 opakowanie (16 g)
masło najlepiej Lurpak : 250 g
jajka wiejskie od gospodyni : 2
Budyń:
budyń waniliowy : 2 opakowania
laska wanilii : 1 opakowanie
mleko : 1 litr
cukier : 5 łyżekDo posypania:
cukier puder : 1/2 szklanki
cynamon : wedle uznania
Jabłka:uprażone z
cukrem i
cynamonem jabłka : 1 litrPrzygotowanie:
Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję
proszek do pieczenia,
cukier,
cukier waniliowy, pokrojone w kosteczkę zimne
masło i wszystko siekam dokładnie nożem na drobne kawałki ( można umieścić w misie miksera i rozdrabiać mieszadłem ).Dodaję
jajka i łączę składniki w jedną kulę (po dodaniu
jajek składniki w mikserze same zaczną się łączyć w jedną całość ).Ciasto dzielę na dwie części.Zawijam w folię i wkładam do lodówki.Przygotowuję
jabłka.Gotuję budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodaję ziarenka wyłuskane z
laski wanilii oraz
cukier. Odstawiam z ognia, przykrywam folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch, nie trzeba studzić.Blaszkę o wymiarach 24*40 cm smaruję kawałkiem
masła.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).Pierwszą część ciasta wałkuję na papierze do pieczenia, posypuję papier i wałek
mąką.Przenoszę rozwałkowane na papierze ciasto do formy tak, aby papier znalazł się na spodzie, doklejam brakujące miejsca
ciastem i dokładnie dziurkuję widelcem. Jeżeli ciasto się klei i ciężko wałkuje, proszę się nie zniechęcać, kule zetrzeć na tarce.Następnie wykładam
jabłka, wyrównuję powierzchnię, wykładam gorący
budyń.Drugą część ciasta wałkuję tak samo jak poprzednio, podsypując papier
mąką. Wykładam na
budyń, odklejam z góry papier, ciasto dziurkuję dokładnie widelcem.Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez około 50 minut na złoty kolor.Po wystudzeniu ciasto przyprószyłam
cukrem pudrem i
cynamonem :-)


Ja przekonałam się do szarlotki z
budyniem, mam nadzieję, że dla Was również będzie słodką podróżą kulinarną :-)Pyszności !!!