SkładnikiMasa czekoladowa:120 g miękkiego masła200 g cukru2 jajka + 1 żółtko200 g czekolady gorzkiej 70%4 łyżki ostudzonej mocnej kawy (espresso)1 łyżka rumu lub brandy165 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli30 g orzechów laskowychMasa serowa:500 g zmielonego twarogu lub cream cheese100 g cukru1 żółtko3 łyżki mąki pszennejstarta skórka z 1 pomarańczy1 łyżka wyciśniętego soku z pomarańczyPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni C. Małą formę o wymiarach ok. 20 x 22 cm lub tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Masa serowa: Zmiksować ser z cukrem, żółtkiem, mąką, skórką i sokiem pomarańczowym.Masa czekoladowa: Ubić masło z cukrem, następnie stopniowo wbijać jajka i żółtko, cały czas ubijając. Wymieszać z roztopioną czekoladą, następnie z kawą i rumem (lub brandy). Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać łyżką na jednolitą masę.Połowę wyłożyć do przygotowanej formy. Wyłożyć masę serową a następnie łyżką wyłożyć resztę masy czekoladowej. Rozsypać orzechy i patyczkiem zrobić kilka ósemek w masie tworząc fantazyjne wzorki.Piec przez około 25 minut. Ciasto powinno być zwarte, upieczone, ale może być delikatnie wilgotne. Dodatkowo stężeje po ostudzeniu i schłodzeniu w lodówce.