Wykonanie
Składniki2 porcje2 filety z
tuńczyka, po około 150 g każdy1 łyżka
oleju roślinnegosól i świeżo zmielony
czarny pieprzSos
paprykowy1 łyżka
masła1 nieduża
cebulka, pokrojona w bardzo małą kosteczkę100 ml
śmietanki kremowej UHT 30%3 łyżki gęstego
przecieru pomidorowego (lub 1 - 2 łyżeczki koncentratu)1 łyżeczka z górką mielonej
słodkiej paprykisól i świeżo zmielony
czarny pieprzDodatki1 szklanka
zielonego groszku (może być mrożony)4
suszone pomidory w
olejuDodatkowe opcje: biały gotowany
ryż i np.
brokuły z
wody (zamiast
suszonych pomidorów)PrzygotowanieNa patelni lub w rondelku z grubym dnem rozgrzać
masło na wolnym ogniu, włożyć
cebulkę i smażyć przez około 5 - 6 minut, aż będzie szklista i miękka. Dodać
śmietankę,
przecier pomidorowy, mieloną
paprykę. Doprawić
solą oraz
pieprzem, wymieszać. Jak tylko sos zacznie gęstnieć (po około niecałej minucie), naczynie odstawić z ognia.
Tuńczyka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Wysmarować
olejem i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej patelni). Smażyć na średnim ogniu przez około 3 - 5 minut z każdej strony, zależnie od grubości (
mięso powinno być różowe wewnątrz).
Groszek włożyć do rondelka, zalać
wodą, posolić i gotować przez około 5 - 7 minut aż do miękkości, odcedzić.Talerze ogrzać (np. zanurzyć je w zlewie z gorącą
wodą na kilka minut a następnie zawinąć w ręcznik lub ściereczkę kuchenną). Sos podgrzać i połowę rozsmarować na talerzach, ułożyć eskalopki z
tuńczyka, udekorować je
suszonymi pomidorami, polać resztą sosu. Podawać z
zielonym groszkiem. Opcjonalnie z
białym ryżem i
brokułami zamiast
suszonych pomidorów.