Wykonanie
Wiosna, choć nieśmiało, już zawitała. Coraz więcej słońca, zieleni, pięknych kwiatów, pąków na drzewach... W mojej kuchni zdrowe, wiosenne smaki i kolory królują od dawna. Dziś zapraszam na pyszny i sycący kukurydziany
makaron penne z
cukinią i
zielonym groszkiem w
pomidorowym sosie.
Słodycz groszku idealnie komponuje się z lekko
ostrym sosem. Spróbujcie, bo warto. Danie sycące i smaczne. Idealne w okresie postu oraz dla tych, którzy po prostu nie jedzą
mięsa.

... smacznie, a do tego te kolory i pyszny, delikatny
groszek ...Składniki: (na 2 porcje)1/2 szklanki
zielonego groszku Bonduelle "Gotowane na parze"1/3 szklanki
wody2 łyżki
przecieru pomidorowego1/2 zielonej
cukinii (około 120 g)1 łyżeczka
słodkiej papryki3/4 łyżeczki
czarnego pieprzu (mielonego)
sól do smaku1/2 średniej
czerwonej cebuli1 1/2 łyżki
masłaokoło 200 g kukurydzianego
makaronu penne (opcjonalnie tradycyjny penne)Przygotowanie:
Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na
maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę
cukinię (bez skórki), podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy
przecier pomidorowy,
wodę oraz
przyprawy (
słodką paprykę,
pieprz,
sól). Mieszamy, gotujemy 3-4 minuty pod przykryciem (na małym ogniu). Pod koniec dodajemy 1/2 szklanki
groszku. Mieszamy delikatnie łyżką wszystkie składniki, próbujemy (na tym etapie możemy jeszcze doprawić nasz sos dodając odrobinę
pieprzu lub
soli).
Makaron penne gotujemy według opisu na opakowaniu. Układamy na talerzach i polewamy sosem.Smacznego