ßßß Cookit - przepis na Kukurydziane penne z cukinią i zielonym groszkiem w pomidorowym sosie

Kukurydziane penne z cukinią i zielonym groszkiem w pomidorowym sosie

nazwa

Wykonanie

Wiosna, choć nieśmiało, już zawitała. Coraz więcej słońca, zieleni, pięknych kwiatów, pąków na drzewach... W mojej kuchni zdrowe, wiosenne smaki i kolory królują od dawna. Dziś zapraszam na pyszny i sycący kukurydziany makaron penne z cukinią i zielonym groszkiem w pomidorowym sosie. Słodycz groszku idealnie komponuje się z lekko ostrym sosem. Spróbujcie, bo warto. Danie sycące i smaczne. Idealne w okresie postu oraz dla tych, którzy po prostu nie jedzą mięsa.
... smacznie, a do tego te kolory i pyszny, delikatny groszek ...
Składniki: (na 2 porcje)
1/2 szklanki zielonego groszku Bonduelle "Gotowane na parze"
1/3 szklanki wody
2 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 zielonej cukinii (około 120 g)
1 łyżeczka słodkiej papryki
3/4 łyżeczki czarnego pieprzu (mielonego)
sól do smaku
1/2 średniej czerwonej cebuli
1 1/2 łyżki masła
około 200 g kukurydzianego makaronu penne (opcjonalnie tradycyjny penne)
Przygotowanie:
Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (bez skórki), podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, wodę oraz przyprawy (słodką paprykę, pieprz, sól). Mieszamy, gotujemy 3-4 minuty pod przykryciem (na małym ogniu). Pod koniec dodajemy 1/2 szklanki groszku. Mieszamy delikatnie łyżką wszystkie składniki, próbujemy (na tym etapie możemy jeszcze doprawić nasz sos dodając odrobinę pieprzu lub soli).
Makaron penne gotujemy według opisu na opakowaniu. Układamy na talerzach i polewamy sosem.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/03/Kukurydziane-penne-z-cukinia-i-zielonym-groszkiem.html