Wykonanie
Składniki6 porcjiSpód:250 g
mąki (pszennej tortowej)150 g
masła, schłodzonego1 łyżeczka
soli1
jajkoNadzienie:2
pory2 łyżki
masła klarowanego4-5
jajek (w zależności od wielkości)4 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany 12%4 łyżki gęstej
śmietany 30% lub
serka mascarpone1 łyżeczka suszonego
tymiankusól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz150 g roladki koziej3 - 4 gałązki
szczypiorku (lub 2
dymki)1/3 szklanki listków świeżej
miętyPrzygotowanieSpód: Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować grubo
masłem.
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę
masło oraz
sól. Rozcierać palcami
masło z
mąką aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać
jajko i szybko połączyć składniki w kulę, włożyć do lodówki na godzinę.Nadzienie: Odciąć najbardziej zielone końce
porów, pozostawić jasną zieloną i białą część. Przekroić w poprzek na 2 części i opłukać. Pokroić w poprzek na półplasterki. Roztopić
masło na patelni, dodać
pory i zeszklić je smażąc przez około 4 minuty, pod koniec posolić. Odstawić z ognia gdy będą już miękkie. Do miski wbić
jajka, dodać obydwie
śmietany lub
mascarpone,
tymianek,
sól i
pieprz. Roztrzepać widelcem.Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o średnicy większej niż średnica formy (pozostanie nam trochę niewykorzystanego ciasta). Ciasto położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a
ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę z
ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na folię wysypać
suchą fasolę lub
ryż (około 1 szklanki), ewentualnie inne obciążenie, rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć zeszklone
pory, wylać masę jajeczną i ułożyć plasterki
sera. Na wierzch położyć pokrojone na 3 części gałązki
szczypiorków lub posiekaną
dymkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut (
szczypiorki można dodać w połowie pieczenia aby za bardzo się nie zrumieniły). Po upieczeniu quiche przestudzić przed pokrojeniem. Posypać świeżą
miętą.WskazówkiDo przepisu można użyć
śmietany koziej lub
jogurtu koziego w miejsce produktów z
mleka krowiego.