Wykonanie
Jedno z moich pierwszych kulinarnych wspomnień z dzieciństwa to właśnie jajecznica. Prawdziwa, na jajach tyle co zebranych z kurnika. Na prawdziwym
maśle. Solona. Dziadek przygotowywał ją w czarodziejskim rondelku - starym, nadgryzionym przez czas. Ten smak pozostanie ze mną już na zawsze. Częścią rodzinnej tradycji była też niedzielna jajecznica serwowana przez tatę. Długo czekało się na jej podanie - przygotowywana była na wolnym ogniu - mieszana powoli, odpowiednio przyprawiana...dopieszczana. W pamięci zapadła mi również niesamowicie kremowa jajecznica, przygotowana przez moją babcię - na parze. Tak na parze! Babcia stawiała na dużym garnku z gotującą się
wodą mały talerzyk, na który wbijała
jajko - długo mieszała - na koniec dodawała łyżeczkę
masła. Do dziś uwielbiam
jajka w każdej postaci - mogłabym jeść je na okrągło. Wczoraj zostałam obdarowana sporą ilością świeżych
grzybów. Wśród nich były też złociste
kurki. Jajecznica z
kurkami to jak dla mnie połączenie idealne. Kremowa i delikatna - prawdziwa uczta dla podniebienia. Wbrew pozorom nawet tak prostą rzecz jaką jest pospolita jajecznica można zepsuć. Dziś zdradzę Wam przepis na (według mnie) idealną, rozpływającą się w ustach jajecznicę. A jak Wy przygotowujecie swoją ulubioną jajecznicę?
Składniki:3 duże wiejskie
jajka100 g
kurek1 łyżka posiekanej
cebuli1/2 łyżki
masła + 1 łyżeczka1 łyżka
śmietanki 30%sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)Dodatkowo (do podania):świeży
tymianek lub
szczypiorekNa patelni rozpuścić
masło. Dodać posiekaną
cebulę, podsmażyć chwilę do zeszklenia. Oczyszczone
kurki pokroić na połówki (mniejsze pozostawić w całości), dodać do
cebuli i smażyć na dużym ogniu przez ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając. W misce rozkłócić
jajka ze
śmietanką,
solą i
pieprzem. Masę jajeczną wylać na patelnię, podgrzewać (do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia) na bardzo małym ogniu, stale mieszając. Pod koniec smażenia dodać łyżeczkę
masła i wymieszać. Jajecznicę od razu przełożyć na talerz. Podawać posypaną
szczypiorem lub
tymiankiem. Smacznego!Rady:Jajecznica będzie idealnie kremowa, jeśli dodamy do niej odrobinę
śmietanki 30% lub pełnotłustego
mleka.Aby jajecznica była delikatna i wilgotna należy smażyć ją na bardzo małym ogniu, stale mieszając.Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.Do jajecznicy z
kurkami zamiast zwykłej
cebuli można dodać posiekaną
cebulkę dymkę.
Masło użyte do jajeczny powinno być prawdziwe - z minimum 82% zawartością tłuszczu.