Wykonanie
Składniki1 - 2 porcje1 łyżka
masła1
por3 duże
jajka100 g kwaśnej gęstej
śmietany 12%100 g roladki koziej2 - 3 gałązki
szczypiorku wraz z białą częścią (lub
dymki)1/3 szklanki listków świeżej
miętysól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni.
Pora (białą i jasnozieloną część) przekroić wzdłuż na 4 części, opłukać i osuszyć, pokroić na 1 cm plasterki. Na patelni o średnicy 18 cm roztopić
masło, dodać
pora, posolić i smażyć przez około 3 - 4 minuty, aż
por zmięknie i zeszkli się.Do miski wbić
jajka, doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem, roztrzepać widelcem.Odstawić patelnię z
porami z ognia, dodać masę jajeczną, łyżką wyłożyć
śmietanę, plasterki
sera i gałązki
szczypioru przekrojone na pół. Posypać świeżo zmielonym
pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 12 minut, posypać
miętą i podawać.