Wykonanie
Składniki2 porcje4
jajka2 łyżki
masła80 g
wędzonego łososia, pokrojonego w 1,5 cm paski2 - 3 łyżki posiekanego
szczypiorkusól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz1 lub 2 bułeczki, w zależności od apetytu, opieczonych w tosterze i posmarowanych
masłemPrzygotowanie
Jajka wbić do miseczki. Bułeczki przekroić na pół, opiec w tosterze i po ostygnięciu posmarować
masłem. Rozgrzać patelnię na małą moc i rozpuścić na niej 2 łyżki
masła, dodać
jajka i oprószyć delikatnie
solą (
łosoś wędzony może być dość słony). Smażyć na małym ogniu, przez niecałą minutę, delikatnie przesuwając
jajka drewnianą łyżką, tak aby delikatnie się ścięły, ale nadal pozostały wilgotne i w większych kawałkach.Jak tylko
białka będą już prawie całkiem ścięte, dodać
łososia i
szczypiorek, doprawić świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Delikatnie wymieszać, zdjąć z patelni i rozłożyć po równo na każdej połówce bułeczki.