Wykonanie
Przepyszne śniadanie dla miłośników
łososia. Nie lubię go mocno podgrzewać,
traci wtedy smak, więc ląduje na
omlecie w ostatniej sekundzie.Takie śniadanie przygotujecie w 10 minut.
Cukinia na działce tak mi obrodziła, że ostatnio ląduje w neimal każdej potrawie. W
omlecie jest dla mnie niewyczuwalna, smak dominują
łosoś i
szczypiorek.Składniki:2
jajka1 łyżka
mlekaszklanka startej na grubych oczkach
cukiniiokoło 50-100 g
łososia wędzonegoszczypioreksól morska,
pieprz1 łyżeczka
masłaPrzygotowanie:
Jajka solidnie roztrzepać z
mlekiem,
solą i
pieprzem. Gdy się mocno napowietrzą dodać startą
cukinię i rozmieszać.Na nieprzywierającej patelni rozgrzać
masło. Gdy zacznie lekko skwierczeć wlać
jajka, przykryć i smażyć całość lekko potrząsając żeby nie przywarło. Smażymy bez odkrywania aż wierzch się zetnie (to jedna z metod smażenia omletów, można też podważać zesmażony omlet przechylając patelnię w taki sposób, by nieścięta jeszcze masa spływała na dno patelni.Gdy omlet się zetnie posypujemy
szczypiorkiem i
porwanymi plastrami
łososia. Szybko zdejmujemy z patelni i podajemy. Można lekko skropić
sokiem z cytryny przed jedzeniem.Smacznego!