ßßß Cookit - przepis na Omlet z cukinią i łososiem

Omlet z cukinią i łososiem

nazwa

Wykonanie

Przepyszne śniadanie dla miłośników łososia. Nie lubię go mocno podgrzewać, traci wtedy smak, więc ląduje na omlecie w ostatniej sekundzie.
Takie śniadanie przygotujecie w 10 minut.
Cukinia na działce tak mi obrodziła, że ostatnio ląduje w neimal każdej potrawie. W omlecie jest dla mnie niewyczuwalna, smak dominują łosoś i szczypiorek.
Składniki:
2 jajka
1 łyżka mleka
szklanka startej na grubych oczkach cukinii
około 50-100 g łososia wędzonego
szczypiorek
sól morska, pieprz
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Jajka solidnie roztrzepać z mlekiem, solą i pieprzem. Gdy się mocno napowietrzą dodać startą cukinię i rozmieszać.
Na nieprzywierającej patelni rozgrzać masło. Gdy zacznie lekko skwierczeć wlać jajka, przykryć i smażyć całość lekko potrząsając żeby nie przywarło. Smażymy bez odkrywania aż wierzch się zetnie (to jedna z metod smażenia omletów, można też podważać zesmażony omlet przechylając patelnię w taki sposób, by nieścięta jeszcze masa spływała na dno patelni.
Gdy omlet się zetnie posypujemy szczypiorkiem i porwanymi plastrami łososia. Szybko zdejmujemy z patelni i podajemy. Można lekko skropić sokiem z cytryny przed jedzeniem.
Smacznego!
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2015/08/omlet-z-cukinia-i-ososiem.html